BRUSSEL - Premier Mark Rutte heeft geen problemen met de dubbele nationaliteit van CDA-staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner (Volksgezondheid).

Dat bleek uit opmerkingen van Rutte woensdag in Brussel, na zijn eerste buitenlandse bezoek als premier.

''Uit het feit dat ik bekend was met haar dubbele nationaliteit, kunt u afleiden dat ik het geen probleem vind'', zei Rutte op vragen over Veldhuijzen, die behalve de Nederlandse ook de Zweedse nationaliteit heeft. ''Verder wachten we het debat af'', aldus Rutte, na een gesprek met zijn Belgische collega Yves Leterme.

Zweeds paspoort

Afgelopen weekend werd bekend dat Veldhuijzen van Zanten, die in het Zweedse Göteborg is geboren, nog altijd in het bezit is van haar Zweedse paspoort. Ze heeft dat ook gemeld aan formateur Rutte en aan CDA-onderhandelaar Maxime Verhagen.

Toen het nieuws over haar tweede paspoort bekend werd, kondigde Geert Wilders van de PVV aan dat hij Veldhuijzen in het debat over de regeringsverklaring in een motie zal vragen afstand te doen van haar Zweedse nationaliteit. Wilders zegt dat hij niet was geïnformeerd over het dubbele paspoort van Veldhuijzen.

Wilders wilde woensdag niet ingaan op de opmerkingen van Rutte. ''Ik heb niks toe te voegen aan wat ik er al over heb gezegd'', liet Wilders weten.

PVV

Bij het vorige kabinet maakte de PVV een groot punt van de dubbele nationaliteit van de PvdA-staatssecretarissen Ahmed Aboutaleb en Nebahat Albayrak. In het debat in 2007 over de regeringsverklaring eiste Wilders hun aftreden, maar dat had volgens hem niets te maken met hun islamitische achtergrond.

''Als de heer Aboutaleb een blonde kuif had gehad en een Zweeds paspoort, had ik nu precies hetzelfde gezegd'', zei hij destijds letterlijk. Wilders kreeg destijds geen enkele steun voor de motie van wantrouwen tegen de twee bewindslieden.

Concrete wetgeving

Premier Rutte pleitte in dat debat in zijn toenmalige functie als VVD-fractievoorzitter voor concrete wetgeving om in de toekomst dubbele nationaliteit te voorkomen. Ook zei hij dat het Albayrak had gesierd als ze haar Turkse nationaliteit zou hebben opgegeven.

In het regeerakkoord van VVD en CDA staat dat buitenlanders straks pas definitief Nederlander kunnen worden ''als afstand is gedaan van een of meer andere nationaliteiten waarvan afstand gedaan kan worden''.

Sfeer

Tijdens het bezoek van Rutte aan Leterme was er volgens beide premiers een goed gesprek in een uitstekende sfeer.  Rutte en Leterme spraken over onderwerpen van wederzijds belang, zoals de uitdieping van de Westerschelde, de IJzeren Rijn en samenwerking op energiegebied.

Na afloop deden ze daarover geen inhoudelijke mededelingen. Ook namen ze Europese dossiers door, zoals strengere sancties voor 'eurozondaars'. De EU-regeringsleiders beslissen daarover volgende week tijdens een top. België is op dit moment EU-voorzitter.

Rutte noch Leterme wilde tegenover de pers iets kwijt over de politieke situatie in het land van hun collega. Na afloop zette Rutte koers naar Luxemburg voor een onderhoud met premier Jean-Claude Juncker.

Kritiek

De opmerking van Rutte dat hij geen problemen heeft met de dubbele nationaliteit van Veldhuijzen van Zanten-Hyllner heeft vragen opgeroepen bij D66. De partij wil van de premier weten waarom hij een ''dubbele mening'' heeft over dit onderwerp.

''Bij andere bewindspersonen en in het regeerakkoord wil Rutte dubbele nationaliteiten tegengaan, maar hij staat zijn eigen staatssecretaris nu wel een tweede pas toe'', stelde D66-Tweede Kamerlid Gerard Schouw woensdag.

''D66 wil een overheid die mensen beoordeelt op hun daden, niet op een eventueel tweede paspoort'', aldus Schouw. Hij vindt het een probleem dat Rutte ''een dubbele mening heeft over dubbele nationaliteiten: wel voor vrienden, niet voor andere mensen''.

ChristenUnie

Fractievoorzitter André Rouvoet van de ChristenUnie vindt het goed dat Rutte zich ''eindelijk'' heeft uitgesproken over het dubbele paspoort van de staatssecretaris.

''Vraag blijft: waarom bij Albayrak en Aboutaleb wel?'', twitterde Rouvoet.

Rutte in België