AMSTERDAM - PVV-leider Geert Wilders is ''totaal geradicaliseerd'' in het isolement waarin hij lang heeft verkeerd. Dat zei voormalig VVD-leider Frits Bolkestein zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

"Iedere politicus in een isolement radicaliseert", stelde hij. Het zou volgens Bolkestein veel beter zijn geweest als Wilders in de VVD-fractie was gebleven. Wilders was in de jaren negentig fractiemedewerker van de VVD, die toen onder leiding van Bolkestein stond.

In 1998 werd Wilders Tweede Kamerlid voor die partij. In 2004 stapte hij echter uit de VVD omdat hij, in afwijking van de partijlijn, vindt dat Turkije geen lid kan worden van de Europese Unie.

Ongepast

Bolkestein is het op dat punt met Wilders eens, omdat het in zijn ogen een "fatale ontwikkeling" zou zijn als Turkije deel van de EU wordt. Bolkestein is het echter niet eens met uitlatingen van de PVV-leider over de Koran.

"De Nederlandse samenleving is gebaseerd op de vrijheid van godsdienst. Om dan te zeggen dat de Koran verboden moet worden, dat past niet."

Beste stap

Wilders stelde in een reactie dat Bolkestein "in de war" moet zijn geweest. "Ik ben niet radicaal noch geradicaliseerd maar spreek de waarheid over de kwalijke ideologie die islam heet en anderhalf miljoen kiezers bewijzen mijn gelijk.

En de beste stap in mijn politieke loopbaan is mijn vertrek bij de VVD - een stap naar de vrijheid - geweest", aldus Wilders.

Aansluiting

Bolkestein ondersteunt het minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV. Maar hij is het niet eens met het hele regeerakkoord. Hij vindt dat de coalitiepartijen op twee punten "meer aansluiting" moeten zoeken met de landen om ons heen. Zo moet ontwikkelingshulp worden verlaagd naar het gemiddelde niveau in Europa.

"Dat is ongeveer de helft van wat wij doen", zei Bolkestein. Daar staat volgens hem tegenover dat de subsidie van kunst en cultuur omhoog moet. "Op die punten ben ik ongelukkig met het regeerakkoord."

Verantwoordelijkheid

Volgens Bolkestein was het beter geweest als Wilders zelf ook lid van het kabinet was geworden. Als de PVV-voorman bijvoorbeeld minister van Buitenlandse Zaken was geworden, had hij "de volle verantwoordelijkheid van zijn eigen standpunt" moeten uitdragen. "Dan had hij gemerkt wat dat betekent."

Bolkestein vindt dat mensen gelijk hebben als ze zeggen dat Wilders de verantwoordelijkheid pas voelt als lid van het kabinet en niet als hij een soort buitenboordmotor is. "Maar dat wilde het CDA niet", aldus Bolkestein.