DEN HAAG - PVV-leider Geert Wilders wil dat staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner (Volksgezondheid) afstand doet van haar Zweedse nationaliteit.

Hij zal dat de CDA-bewindsvrouw vragen in een motie die hij zal indienen tijdens het debat over de regeringsverklaring, dat na het herfstreces plaatsheeft.

Wilders heeft dat zaterdag aan persbureau ANP laten weten. De PVV steunt het minderheidskabinet van VVD en CDA en heeft ook meegekeken naar de bewindspersonen die de twee partijen wilden benoemen.

Ongewenst

Hij zegt echter dat hij niet is geïnformeerd over het dubbele paspoort van Veldhuijzen. Zaterdag kwam naar buiten dat de staatssecretaris behalve de Nederlandse ook de Zweedse nationaliteit heeft. ''Ik wist hier niks van'', aldus Wilders.

Hij benadrukt dat de PVV nog steeds vindt dat een dubbele nationaliteit van bewindslieden ''erg ongewenst'' is, omdat dat volgens hem tot loyaliteitsproblemen en belangenverstrengeling kan leiden.

Bij het vorige kabinet maakte Wilders een groot punt van de dubbele nationaliteit van de PvdA-staatssecretarissen Ahmed Aboutaleb en Nebahat Albayrak.

Aboutaleb

In het debat in 2007 over de regeringsverklaring eiste Wilders hun aftreden, maar dat had volgens hem niets te maken met hun islamitische achtergrond.

''Als de heer Aboutaleb een blonde kuif had gehad en een Zweeds paspoort, had ik nu precies hetzelfde gezegd'', zei hij destijds letterlijk. Wilders kreeg destijds geen enkele steun voor de motie van wantrouwen tegen de twee bewindslieden.

Mark Rutte

Premier Mark Rutte wilde zich zaterdag niet mengen in de discussie over de dubbele nationaliteit van staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten-Hyllner. Hij wacht het debat over de regeringsverklaring af, zo liet zijn woordvoerder weten.

Dat debat begint dinsdag 26 oktober en wordt de dag erna voortgezet met een reactie van de premier. Ook de staatssecretaris zelf wacht het debat af, zo liet ze via haar woordvoerder weten.

VVD en CDA

Voor de VVD en het CDA is het geen probleem dat een bewindspersoon een dubbele nationaliteit heeft. ''Daarover zijn wij altijd helder geweest'', zei Tweede Kamerlid Mirjam Sterk van het CDA zaterdag.

''Je kunt niet zeggen dat iemand met een dubbel paspoort noodzakelijkerwijs een loyaliteitsprobleem heeft'', stelde ze in reactie op de oproep van PVV-leider Geert Wilders aan CDA-staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner om haar Zweedse nationaliteit op te geven.

Loyaliteit

Ook de waarnemend partijvoorzitter van de VVD, Mark Verheijen, vindt het geen kwestie. ''Voor ons in elk geval niet'', zei hij in het radioprogramma TROS Kamerbreed. ''Ik vind het geen enkel probleem. Ik twijfel niet aan haar loyaliteit aan Nederland.''

Verheijen en Sterk wezen erop dat VVD en CDA het aantal dubbele paspoorten willen terugdringen. Het gaat daarbij vooral om mensen die een buitenlandse partner naar Nederland willen halen. In het regeerakkoord staat dat buitenlanders straks pas definitief Nederlander kunnen worden ''als afstand is gedaan van een of meer andere nationaliteiten waarvan afstand gedaan kan worden''.

Veldhuijzen valt volgens Sterk niet onder de groep waar het regeerakkoord over gaat. De staatssecretaris is in 1953 geboren in Göteborg en heeft een Nederlandse moeder en een Zweedse vader. Daarmee is ze ook Nederlandse, volgens Sterk. ''Als een van je ouders Nederlander is, ben je automatisch Nederlander'', zei ze. Sterk gaf voor de zekerheid aan dat het CDA de PVV-motie niet zal steunen. 

Zweden

Het Zweedse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft er geen bezwaar tegen als Veldhuijzen van Zanten-Hyllner afstand doet van haar Zweedse paspoort.

''De Nederlandse staatssecretaris is in Zweden geboren en mag de dubbele nationaliteit houden'', zegt een woordvoerder zaterdag tegen het ANP. ''Maar als ze haar Zweedse paspoort wil inleveren, is dat ook prima.''

Zweden bemoeit zich verder niet met de Nederlandse politiek, stelt het ministerie. ''Elk land heeft zijn eigen regels. Wij hebben geen commentaar op hoe Geert Wilders of de Nederlandse regering omgaan met dubbele nationaliteiten", aldus de woordvoerder.

Volg tweets over dubbele paspoorten op NUlive.nl