DEN HAAG - Het nieuwe kabinet heeft toch een bewindspersoon met een dubbel paspoort. Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner van Volksgezondheid, Welzijn en Sport blijkt behalve de Nederlandse ook de Zweedse nationaliteit te hebben.

Een woordvoerder van het ministerie heeft zaterdag een bericht daarover in De Telegraaf bevestigd. Veldhuijzen werd in 1953 geboren in Göteborg.

De fractievoorzitter van het CDA en toenmalig formateur Mark Rutte zijn geïnformeerd over haar dubbele nationaliteit. Maar die stond haar voordracht noch haar benoeming in de weg, aldus de zegsman.

Hij wilde niet ingaan op de vraag of de staatssecretaris haar tweede paspoort houdt of dat ze afstand zal doen van de Zweedse nationaliteit.

Wilders

Het is niet bekend wat PVV-leider Geert Wilders, die het minderheidskabinet van VVD en CDA steunt, van de kwestie vindt. Hij heeft nog niet gereageerd op verzoeken om commentaar te geven. Wilders vindt dat bewindspersonen geen dubbele nationaliteit mogen hebben, omdat dat tot loyaliteitsproblemen en belangenverstrengeling kan leiden.

Bij het vorige kabinet maakte de PVV een groot punt van de dubbele nationaliteit van de PvdA-staatssecretarissen Ahmed Aboutaleb en Nebahat Albayrak. In het debat in 2007 over de regeringsverklaring eiste Wilders hun aftreden, maar dat had volgens hem niets te maken met hun islamitische achtergrond.

Blonde kuif

''Als de heer Aboutaleb een blonde kuif had gehad en een Zweeds paspoort, had ik nu precies hetzelfde gezegd'', zei hij destijds letterlijk. Wilders kreeg destijds geen enkele steun voor de motie van wantrouwen tegen de twee bewindslieden.

Toenmalig VVD-fractievoorzitter Rutte, die nu premier is, pleitte in dat debat wel voor concrete wetgeving om in de toekomst dubbele nationaliteit te voorkomen. Ook zei hij dat het Albayrak had gesierd als ze haar Turkse nationaliteit zou hebben opgegeven.

Andere nationaliteiten

In het regeerakkoord van VVD en CDA staat dat buitenlanders straks pas definitief Nederlander kunnen worden ''als afstand is gedaan van een of meer andere nationaliteiten waarvan afstand gedaan kan worden''.

Wilders heeft meegekeken naar de bewindspersonen die VVD en CDA wilden benoemen. Tijdens zijn eerste persconferentie als premier kreeg Rutte donderdag de vraag of Wilders er deze keer geen problemen mee zou hebben gehad als er ook iemand met twee paspoorten in het kabinet zou komen. ''We hebben er in elk geval geen afspraken over gemaakt'', zei Rutte.

Volg tweets over dubbele paspoorten op NUlive.nl