PvdA stapt uit coalitie Maastricht

MAASTRICHT - De PvdA in Maastricht ziet geen basis meer voor verdere samenwerking met het CDA. De coalitie met CDA, D66 en Seniorenpartij in de Maastrichtse gemeenteraad verliest daardoor haar meerderheid.

Dat maakte het PvdA-vicefractievoorzitter Nelleke Barning vrijdag bekend. De PvdA vindt dat CDA en PvdA fundamenteel van mening verschillen over de bestuurscultuur in de stad. De coalitiepartijen hebben de wethouders gevraagd hun werk nog voort te zetten.

De stad moet worden bestuurd en lopende zaken afgehandeld, legde fractievoorzitter Bert Jongen van coalitiepartij D66 uit.

Rond het middaguur bespreekt het seniorenconvent met burgemeester Jan Mans hoe nu verder. ''Het initiatief ligt nu niet meer bij de PvdA, maar bij de gemeenteraad'', zei een teleurgestelde Jongen. De PvdA gaat het seniorenconvent vragen zo snel mogelijk een informateur te benoemen.

Wethouder

De coalitie kwam in moeilijk vaarwater na het gedwongen opstappen van CDA-wethouder Luc Winants vorige maand.

Het CDA wilde dat het hele college van burgemeester en wethouders zou opstappen, als Winants het veld moest ruimen. Dat schoot met name de PvdA in het verkeerde keelgat.

Winants moest vertrekken in een meningsverschil tussen hem en de gemeenteraad over de aankoop van het MVV-stadion. In de drie weken die volgden, overlegden de partijen met elkaar. Hulp van een bemiddelaar mocht niet baten.

Informateur

Waarnemend burgemeester Jan Mans van Maastricht heeft vrijdagmiddag een informateur benoemd die de mogelijkheden moet onderzoeken voor het tot stand komen van een nieuw college in Maastricht. Als het aan de burgemeester ligt, is er nog voor het aantreden van zijn opvolger Onno Hoes een nieuw college gevormd.

Dat maakte een woordvoerder van de gemeente vrijdagmiddag bekend na afloop van het seniorenconvent. Wie de informateur is, wordt later vrijdag bekendgemaakt.

Mans had het seniorenconvent bijeen geroepen nadat de PvdA eerder vrijdag de samenwerking met het CDA binnen de coalitie had opgezegd.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie