AMSTERDAM – PVV-leider Geert Wilders zegt heel goed te gaan opletten of het kersverse kabinet-Rutte zich wel genoeg inspant om aan de afspraken uit het gedoogakkoord te voldoen. “Al die ministers zouden er niet zitten zonder onze steun. Dat moeten ze zich iedere dag realiseren”, aldus Wilders in de Volkskrant.

“Het lijkt me niet verstandig dat ze dat vergeten”, vervolgt de PVV-voorman vrijdag in een interview met de krant. “Onze steun staat of valt met het uitvoeren van de afgesproken maatregelen.”

Donderdag werd, na een onderhandelingsperiode van 127 dagen, het minderheidskabinet Rutte-Verhagen beëdigd. De coalitie van VVD en CDA leunt op de gedoogsteun van de PVV. “Een puur zakelijk deal”, zegt Wilders. “Wij leveren en wij krijgen.”

Wilders zegt in het interview niet bang te zijn dat zijn immigratieplannen, een van de belangrijkste speerpunten van de PVV, door het nieuwe kabinet niet fanatiek genoegen zullen worden nagestreefd. Hij heeft vertrouwen in de inspanningen van de ministersploeg.

“Het is heel simpel: hoe succesvoller ze hierin zijn, hoe succesvoller het kabinet zal zijn. Wat dat betekent mag u zelf invullen.”