Handreiking Rutte naar heel Nederland

DEN HAAG - De kersverse premier Mark Rutte wil de hand reiken naar de Nederlandse samenleving.

Dat liet de minister-president weten in zijn eerste persconferentie.

Volgens Rutte is het regeerakkoord van de coalitie VVD/CDA met gedoogsteun van de PVV met zorg samengesteld.

Hij benadrukt de dialoog aan te willen gaan met iedereen om de premier van alle Nederlanders te kunnen worden.

"Ik kan dat niet afkondigen", zei Rutte. "Maar ik heb wel die ambitie. Het zal gaandeweg moeten blijken of dat lukt."

Tweede Kamer

De nieuwe VVD-premier wil hierom ook een constructieve samenwerking met andere partijen in de Tweede Kamer.

"Ik wil zo veel mogelijk steun vinden voor zo veel mogelijk voorstellen. Ook bij plannen waar we geen steun krijgen van de PVV."

Argwaan

Rutte zegt de argwaan tegenover zijn kabinet in het buitenland te willen wegnemen door aan te geven dat het een 'gewoon' coalitiekabinet betreft.

"Een vergelijkbare constructie funcioneert ook in Denemarken. Het beleid zal volledig in overeenstemming met fundamentele rechten als vrijheid van godsdienst en vrijheid van onderwijs."

Hervormingen

Rutte spreekt tegen dat er een tegenvallend pakket hervormingen in het regeerakkoord is opgenomen.

"Ik had graag ook hervormingen in de arbeidsmarkt gewild, maar veel andere hervormingen doen we wel. In het onderwijs, de gezondheidszorg, de woningmarkt en bij de politie. Het glas is niet half leeg. Eerder 90 procent vol."

Team

De VVD-premier wilde zijn eigen leiderschapsstijl niet typeren. Wel is zijn kabinetsploeg volgens hem goed in staat om de taak die er ligt te vervullen.

"Deze ploeg is in staat om ook steun te verwerven bij de andere partijen. Wel zullen we moeten accepteren dat het niet altijd zal lukken een meerderheid in de Tweede Kamer te vinden."

Balkenende

In zijn persconferentie dankte Rutte zijn voorganger Jan Peter Balkenende. "Het land is sterker dan in 2002. We nemen afscheid van een groot man."

Felicitaties

PvdA-leider Job Cohen heeft Rutte na zijn persconferentie gefeliciteerd. ''Want ook al is het geen makkelijke of gewone formatie geweest, de heer Rutte is erin geslaagd het kabinet van zijn eerste voorkeur te smeden''.

Cohen wenst Rutte en zijn ploeg veel wijsheid toe. Hij kondigde aan: ''De PvdA zal dit kabinet steeds voorzien van alternatieven die wél eerlijk uitpakken en Nederland sterker maken voor de toekomst''.

Volgens hem verdeelt het minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV de lasten niet eerlijk. De PvdA-leider herhaalde verder zijn bezwaren tegen de samenwerking met de PVV.

Kabinet-Rutte op het bordes

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow

Lees meer over:
Tip de redactie