DEN HAAG - De nieuwe ministersploeg heeft er zin in. Tijdens de eerste bijeenkomst van de leden van het bijna beëdigde minderheidskabinet van VVD en CDA was er een ''hele positieve sfeer'', zei aanstaand minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) na afloop.

Zijn collega Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) sprak van een goede sfeer. ''Iedereen heeft er zin in, er is chemie'', zei ze.

Ook Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) vond het een goede vergadering. ''Dat belooft veel goeds.''

Rutte

De bijna-ministers waren goed te spreken over de voorzittersrol van Mark Rutte. ''Rutte was goed, is goed en blijft goed'', zei CDA'er Maxime Verhagen (Economische Zaken).

VVD'er Henk Kamp (Sociale Zaken) vond dat Rutte het beraad geroutineerd leidde. ''Ik ben al jaren lid van de fanclub van Mark Rutte. Het is een prettig man met grote capaciteiten en die zal hij laten zien.''

Verdeling portefeuilles

Tijdens het zogeheten constituerend beraad hebben de bewindslieden onder meer de precieze verdeling van de portefeuilles doorgenomen. Daarbij zijn de puntjes op de i gezet en hebben zich geen grote veranderingen voorgedaan.

Volgens Kamp is er vooral een bereidheid om goed beleid te maken en was niemand erop uit een deel van andermans portefeuille af te pakken.

Financiën

Beoogd minister Jan Kees de Jager van Financiën is bij het beraad geen geld 'kwijtgeraakt'. De Jager was daarom ''heel tevreden'' over de ''goede bijeenkomst''.

''Ik heb vertrouwen in alle collega's en zal heel streng toezien'', zei De Jager.

Geen ruimte

De aanstaande minister van Infrastructuur en Milieu, Melanie Schultz van Haegen, zei dat er ''zeker geen ruimte was op financieel gebied. En ik denk terecht.'' Ze wijst erop dat afgesproken is 18 miljard euro te bezuinigen.

''Iedereen probeert het altijd eventjes, maar de minister-president, de minister van Financiën, wij allen met elkaar hebben gezegd: als je het besluit neemt om het zo aan te pakken, dan moet je je daar ook aan houden.''

De bewindslieden gingen na hun eerste officiële beraad door naar Paleis Huis ten Bosch, waar koningin Beatrix behalve de ministers ook de staatssecretarissen zal beëdigen.

Volg dit nieuws op Twitter via NUlive