'Leers moest op gesprek bij Wilders'

AMSTERDAM - Vlak voordat Gerd Leers (CDA) kon worden voorgedragen als de nieuwe minister voor Immigratie en Asiel, is hij op gesprek geweest bij PVV-leider Geert Wilders.

Dat was nodig om de 'lucht te klaren', schrijft NRC Handelsblad woensdag op basis van Haagse bronnen. Reden voor het gesprek zou de felle kritiek zijn geweest die Leers in het verleden heeft geleverd op de anti-islam-uitspraken van Wilders.

Zo heeft hij Wilders eens omschreven als de 'vleesgeworden voorman' van alle 'ordinaire vuilspuiers' op het internet. Leers was toen nog burgemeester van Maastricht.

Geen commentaar

Het gesprek zou vorige week donderdag hebben plaatsgevonden. Leers ging maandag op gesprek bij formateur Mark Rutte (VVD) als beoogd mininster voor Immigratie en Asiel. Wilders wilde zelf geen commentaar geven op het gesprek. "Daar doe ik geen uitspraken over", zei hij woensdagmiddag in de wandelgangen van de Tweede Kamer.

De PVV maakt als gedoogpartij geen deel uit van het nieuwe kabinet, maar Wilders heeft wel een vinger in de pap gehad bij de benoeming van de nieuwe bewindslieden. Dat is zo afgesproken tijdens de onderhandelingen, aldus de PVV-leider.

Lees meer over:
Tip de redactie