Nederland nog niet uitgenodigd voor G20

DEN HAAG - Nederland dreigt buiten de boot te vallen bij de G20, de halfjaarlijkse top van twintig belangrijkste economieën ter wereld.

De afgelopen vier keer was Nederland daar als niet-lid toch bij aanwezig, maar het is nu nog niet gelukt om een uitnodiging in de wacht te slepen voor de top op 11 en 12 november in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul.

Volgens demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager is Nederland ''vooralsnog niet uitgenodigd''. Spanje, dat de afgelopen G20-toppen net als Nederland als extra gast aanschoof, is al wel zeker van een uitnodiging, maar voor Nederland ziet het er slecht uit.

'We horen er thuis'

De Jager vindt dat Nederland wel thuishoort aan de G20-tafel. ''We hebben een grote financiële sector en zijn gemeten naar bruto binnenlands product de zestiende economie van de wereld. Als je kijkt naar import en export zijn we nog groter.''

Probleem is dat gastheer Zuid-Korea vindt dat er te veel Europese landen in de G20 zitten. De Zuid-Koreaanse president zou bovendien niet willen dat er meer Europese dan Aziatische landen aan tafel zitten bij de top in Seoul.

De afgelopen jaren slaagde premier Jan Peter Balkenende er telkens in uitgenodigd te worden. Ook de afgelopen tijd heeft hij er volgens bronnen nog hard aan getrokken, maar voorlopig nog zonder succes. Het is vanaf donderdag aan de nieuwe premier Mark Rutte toch nog een plekje aan tafel te veroveren.

IMF

Groeiende weerstand tegen het grote aantal Europese landen speelt ook binnen het Internationaal Monetair Fonds IMF. Daar zijn 186 landen nu vertegenwoordigd door 24 zetels. Nederland is nog één van die 24, maar De Jager sluit niet uit dat ons land die plek in de toekomst kwijtraakt. Hier eisen groeiende economieën als Turkije en Mexico een plekje op, ten koste van de Europese landen.

Lees meer over:
g20
Tip de redactie