DEN HAAG - De beoogde staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner heeft zich pas afgelopen weekeinde aangemeld als CDA-lid.

Ze deed dat meteen nadat ze was gevraagd om staatssecretaris voor het CDA te worden, zei ze woensdag na een eerste ''heel prettig gesprek'' met formateur Mark Rutte.

Veldhuijzen is specialist ouderengeneeskunde en arts bij een thuiszorgorganisatie. Haar overstap van zorg naar politiek is zo abrupt dat ze haar stethoscoop nog in de tas had zitten toen ze woensdag op gesprek ging bij formateur Mark Rutte.

Ouderenzorg

Veldhuijzen is de vierde vrouw in het kabinet-Rutte-Verhagen en de enige vrouwelijke staatssecretaris. Op Volksgezondheid ontmoet ze als minister de VVD'er Edith Schippers. Veldhuijzen wordt verantwoordelijk voor de ouderenzorg en de jeugdzorg.

''Ik wil de kloof overbruggen tussen beleid en de mensen in de zorg'', zei ze na haar gesprek met Rutte. Ze ziet haar baan als staatssecretaris als ''een roeping''.

Atsma

Na Veldhuijzen ging CDA-Kamerlid Joop Atsma op gesprek met Rutte.

Het langstzittende CDA-Tweede Kamerlid maakt na twaalf jaar de overstap van het parlement naar het kabinet. Als staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu zal hij in ieder geval het dossier 'water' voor zijn rekening nemen, vertelde hij woensdag na afloop van zijn gesprek met formateur Mark Rutte.

Fractievoorzitters

Formateur Mark Rutte spreekt woensdagmiddag met de nieuwe fractievoorzitters van VVD en CDA over de precieze verdeling van de beleidsterreinen over de verschillende ministeries.

Vorige week trad Stef Blok aan als fractievoorzitter van de VVD, als opvolger van Rutte. Dinsdag nam Sybrand van Haersma Buma bij het CDA het stokje over van Maxime Verhagen.

Formateur Rutte heeft inmiddels alle leden van zijn kabinet gesproken. Donderdag is de beëdiging van het minderheidskabinet van VVD en CDA.

Laatste twee staatssecretarissen