AMSTERDAM - Sybrand van Haersma Buma is de nieuwe fractievoorzitter van het CDA. Hij volgt Maxime Verhagen op die in het nieuwe kabinet vicepremier en minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie wordt.

Dit heeft de  Tweede Kamerfractie van het CDA is dinsdagochtend besloten. Of de fractie unaniem voor Van Haersma Buma heeft gestemd, is nog niet bekend.

Twee kandidaten meldden zich voor de post: naast Van Haersma Buma was dat Henk Jan Ormel. Beiden zijn parlementariër sinds 2002 en behoren tot de ervaren Kamerleden van de CDA-fractie.

De 45-jarige Van Haersma Buma hield zich de afgelopen jaren in de Tweede Kamer bezig met justitiële zaken, ook is hij sinds 2007 secretaris van de fractie.

Staande ovatie

Direct na de stemming droeg Verhagen de voorzittershamer over aan Van Haersma Buma, die een staande ovatie van de fractie kreeg. Verhagen feliciteerde hem met de ''enorme verantwoordelijkheid'' die hij krijgt.

Hij sprak de verwachting uit dat Van Haersma Buma ''met fierheid'' leiding zal geven aan de ''fantastische fractie''. Verhagen heeft er alle vertrouwen in. ''We gaan samen het CDA weer op de kaart zetten'', zei hij.

Inzet

Van Haersma Buma bedankte Verhagen voor zijn inzet in de afgelopen jaren en zeker voor wat hij de afgelopen maanden voor de fractie heeft gedaan. ''Wij zijn er klaar voor, we gaan er tegenaan'', aldus de nieuwe fractievoorzitter.

''Er ligt een enorme opdracht voor ons'', zei Buma dinsdag nadat hij net was gekozen als opvolger van Maxime Verhagen.

De grote uitdaging voor de fractie is het om het CDA-verhaal te laten klinken de komende jaren. Buma zei dat de fractie het kabinet zal houden aan de uitvoering van het regeer- en gedoogakkoord. ''Waar het gedoogakkoord niet in voorziet, zullen wij ons eigen verhaal laten horen'', aldus Buma.

Verantwoordelijkheid

Daarin zullen kernbegrippen van het CDA doorklinken als verantwoordelijkheid en respect voor elkaar, met een samenleving waarin mensen gelijkwaardig zijn, het geloof kunnen aanhangen dat ze verkiezen en recht hebben op het onderwijs dat ze willen voor hun kinderen.

Buma zei er behoorlijk over nagedacht te hebben voordat hij zich kandideerde omdat hij weet dat de verantwoordelijkheid groot is.

Ormel

Ormel zegt dinsdag dat hij blij is dat zijn tegenstrever Sybrand van Haersma Buma is gekozen tot nieuwe fractieleider.

''Ik heb heel veel vertrouwen in Sybrand'', aldus Ormel. Ormel geeft aan dat hij nu zeker in de fractie blijft. Dat hij mogelijk kandidaat is voor een nog openstaande post als staatssecretaris in het nieuwe kabinet, is volgens hem niet aan de orde. ''Daar heb ik geen enkel signaal van''.

Verburg

CDA-Kamerlid Gerda Verburg, die afgelopen weekeinde besloot geen fractievoorzitter te willen worden, zei te verwachten dat Van Haersma Buma een hele goede fractieleider wordt.

Volgens haar heeft hij voldoende ervaring en kent hij de fractie goed. Verburg ging niet in op de stemverhouding binnen de fractie. ''Ga er maar vanuit dat Van Haersma Buma de meeste stemmen heeft gekregen.''

Volg de reacties op Twitter via NUlive.

Nieuwe fractievoorzitter CDA