AMSTERDAM – Het is onrealistisch om te denken dat er in de komende kabinetsperiode een besluit wordt genomen over een nieuwe kerncentrale in het Zeeuwse Borssele. Dat bevestigt het ministerie van VROM dinsdag naar aanleiding van berichtgeving bij BNR.

Uit een intern memo dat minister Tineke Huizinga van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) heeft rondgestuurd blijkt dat het “heel ambitieus is om te denken dat er in 2010 een vergunning wordt verleend voor de bouw van een kerncentrale”, aldus woordvoerder Jan-Jaap Eikelboom tegenover NU.nl.

Energiebedrijf Delta stelde in een prognose dat de regering al in 2013 een vergunning voor Borssele kan afgeven. In het regeerakkoord van het nieuwe kabinet-Rutte staat dat toestemming zal worden verleend wanneer de aanvraag aan vereisten voldoet.

“De planning van Delta is volstrekt onrealistisch”, zo staat in het memo dat in handen is van BNR Nieuwsradio.

Eikelboom bevestigt dat het verlenen van een dergelijke vergunning gecompliceerder is dan Delta doet voorkomen. “Je zet niet iedere dag een kerncentrale neer.”

Kabinet

Beoogd premier Mark Rutte heeft eerder aangegeven vol in te willen zetten op meer gebruik van kernenergie. “Ook als zijn kabinet de volle periode blijft zitten, is het voor Rutte op zijn zachtsgezegd een uitdaging om de vergunning te krijgen”, zegt Eikelboom.

Om de bouw van een ‘tweede Borssele’ mee te maken heeft Rutte nog wel een tweede kabinetsperiode nodig ook, zo meent de zegsman. “Er gaat echt voor 2015 in geen schop de grond in." De bouwtijd bedraagt zeker vijf jaar. Een tweede kerncentrale zou dan op zijn vroegst in 2020 operationeel zijn.

Werk

De tweede kerncentrale zou direct tegenover de huidige kerncentrale in Borssele komen te staan, maar wel iets verder van het dorp.

Volgens eerdere berichten levert het bouwen van de centrale werk op voor 3000 mensen, twee keer zoveel als er in Borssele wonen. Als de centrale eenmaal in bedrijf is, komen er nog eens 350 tot 400 arbeidsplaatsen bij.