Van Bijsterveldt en Zijlstra bij Rutte

DEN HAAG - CDA-prominent Marja van Bijsterveldt is nu nog demissionair staatssecretaris van onderwijs en na haar bezoek dinsdag bij formateur Mark Rutte weet ze dat ze binnenkort op datzelfde departement minister wordt.

 In dat gebouw aan de Haagse Rijnstraat is ze dus een blijvertje. ''Gelukkig wel'', concludeerde ze na haar gesprek met de beoogd premier. ''Onderwijs heeft mijn hart.''

De huidige staatssecretaris gaf te kennen dat ze vereerd is minister te mogen worden. Ze komt terecht in een kabinet waarin niet veel vrouwen zitten. Sommige mensen hebben daar kritiek op.

Vrouwen

Ook aan Van Bijsterveldt werd gevraagd of drie vrouwen in de regering wel voldoende is. ''Met mijn persoon lever ik in ieder geval voldoende bijdrage aan het kabinet'', antwoordde ze.

Op het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) is in het kabinet-Rutte verder nog plaats voor één staatssecretaris. Dat wordt de VVD'er Halbe Zijlstra. ''Als minister ben je verantwoordelijk voor alles. De staatssecretaris en ik moeten over de verdeling van de portefeuilles nog de puntjes op de i zetten", aldus Bijsterveldt.

Zijlstra

Zijlstra gaat in elk geval het hoger onderwijs voor zijn rekening nemen. Dat zei hij dinsdag na afloop van zijn gesprek met formateur Mark Rutte.

Zijlstra denkt dat het wel snor zit tussen hem en Van Bijsterveldt. ''Ik ben jarenlang onderwijswoordvoerder geweest in de Tweede Kamer en heb toen altijd goed met haar kunnen samenwerken.''

Het huidige VVD-Kamerlid is blij dat hij staatssecretaris wordt. ''Je hoopt er altijd op en het is mooi als het uitkomt. Ik heb er wel zin in.''

Tip de redactie