Bleker ziet post niet als beloning

DEN HAAG - CDA-partijvoorzitter Henk Bleker ziet zijn aanstaande benoeming tot staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie niet als een beloning voor bewezen diensten gedurende de afgelopen onrustige periode binnen het CDA.

De waardering daarvoor heeft hij naar eigen zeggen al onlangs bij het historische congres van het CDA in Arnhem gehad.

Bleker schoof maandagmiddag aan bij formateur Mark Rutte voor een gesprek over zijn nieuwe post. CDA-fractieleider Maxime Verhagen wordt minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

Bleker krijgt de terreinen landbouw, natuurbeheer en voedselkwaliteit en buitenlandse handel in zijn portefeuille.

Nieuwe kabinet

Hij stelt pas over een post in het nieuwe kabinet te zijn gaan nadenken toen het echt aan de orde kwam. ''Ik heb tien keer ja en tien keer nee gezegd."

De inhoud van zijn functie heeft de balans naar ja doen doorslaan. ''Het ging niet om de kik om staatssecretaris te worden, maar om het terrein."

Landbouw

Als gedeputeerde in de provincie Groningen heeft hij ook landbouw in de portefeuille gehad. ''Ik heb veel met de wereld van de landbouw." Maar ook met allerlei andere sectoren, zoals de veehouderij en de glas- en tuinbouw, voegde hij eraan toe.

''Iedereen zal vinden dat wel een tikkeltje meer had gekund", antwoordde Bleker op vragen over het gebrek aan vrouwen in het nieuwe kabinet.

''Maar ik heb er alle vertrouwen in dat dit op een goede manier gebeurd is, dat men goed gezocht heeft." Bleker sprak wel van een ''uitzonderlijke prestatie'' dat hij zelf de gemiddelde leeftijd van de nieuwe ploeg nog iets naar beneden brengt. Bleker is 57 jaar.

Lees meer over:
Tip de redactie