DEN HAAG - CDA-Kamerlid Gerda Verburg heeft zich niet kandidaat gesteld voor het voorzitterschap van de CDA-fractie. ''Alles overwegende heb ik dit weekeinde besloten het niet te doen'', zei ze maandag.

Verburg: ''Half september heeft Maxime Verhagen mij gevraagd of ik fractievoorzitter zou willen worden. Ik heb er heel zorgvuldig over gedacht om me kandidaat te stellen, maar dit weekeinde besloten het niet te doen.’’

Ze wil niet zeggen of Verhagen haar half september als enige heeft benaderd om hem als fractievoorzitter op te volgen. ''Het was een indringend beroep. Dat doe je niet aan 21 fractieleden.''

Verburg, momenteel demissionair minister van Landbouw, zegt dat ze heel graag weer minister was geworden, maar dat dat er nu niet in zit.

''Zo gaat dat.’’ Ze zegt dat ze haar besluit bekendmaakt omdat haar naam de afgelopen week circuleerde als kandidaat om Maxime Verhagen op te volgen als fractievoorzitter.

CDA-Kamerleden konden zich maandag tot 12 uur melden als kandidaat-fractievoorzitter. Volgens Verburg zijn er meerdere kandidaten, maar namen wil ze niet noemen.