'Statenverkiezingen cruciaal voor Rutte I'

AMSTERDAM - Als CDA, VVD en PVV geen meerderheid halen tijdens de Statenverkiezingen in maart 2011 zal het nieuwe kabinet vallen. Dat voorspelt oud-politicus Ed van Thijn in een interview met NU.nl.

"Dan heb je een machteloos kabinet, en gaat ook de verdeeldheid weer opspelen. Eén van de partijen zal de stekker eruit trekken", aldus Van Thijn, die van 1999 tot 2007 lid was van de Eerste Kamer voor de PvdA.

"Alle voorgestelde maatregelen moeten ook door de Eerste Kamer. Je moet wel een rasoptimist zijn om te denken dat het als een mes door de boter gaat."

Illusie

Van Thijn vindt dat er voorbij wordt gegaan aan de uitvoerbaarheid van de plannen van het nieuwe kabinet. "Het gedoogakkoord hangt van concrete maatregelen aan elkaar. Die maatregelen vergen niet alleen een nieuwe wetgeving, maar zelfs een herziening van Europese wetgeving. Dat is helemaal een illusie."

Momenteel is de PVV niet vertegenwoordigd in de Eerste Kamer. CDA en VVD hebben samen 35 van de 75 zetels. De leden van de Eerste Kamer worden gekozen door de Provinciale Staten, die dat doorgaans langs partijlijnen doen.

Volgens Van Thijn is het niet vanzelfsprekend dat de drie partijen een meerderheid halen bij de komende Provinciale Statenverkiezingen. "Een verliezende CDA en een wellicht kwakkelende VVD komen niet eenvoudig aan een meerderheid met de PVV", aldus de oud-minister van Binnenlandse Zaken.

Wilders

De gedachte dat Wilders dit kabinet gedoogt om straks als grootste partij uit de bus te komen vindt Van Thijn plausibel. "Wilders is de enige politicus met een strategie. Het CDA is kapot gebeukt, de VVD heeft veel ingeleverd en de PvdA staat zieltogend langs de kant", analyseert Van Thijn.

"Wilders heeft een enorme voorsprong. Hij is nu één in de peilingen en het moet wel raar lopen als hij dat niet blijft."

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie