EU-commissie wil antirookwetten verscherpen

AMSTERDAM - De Europese Commissie komt volgend jaar met nieuwe richtlijnen om het roken sterker aan banden te leggen. "Het ideaal is een rookvrij Europa", zegt Europees commissaris voor gezondheid en consumentenbescherming John Dalli maandag in de Duitse krant Die Welt.

Dalli zegt dat bijvoorbeeld bepaalde bestanddelen zoals nicotine verminderd kunnen worden. Ook een verbod om sigaretten in een winkel uit te stallen en veranderingen in de verpakking van sigaretten worden overwogen

"Hoe eenvormiger en onopgesmukter sigarettenverpakkingen zijn, des te beter", zegt Dalli.

Rookvrije zones

De uit Malta afkomstige politicus verlangt ook de invoering van rookvrije zones. Nodig is een compleet rookverbod in alle openbare ruimten, vervoersmiddelen en op de werkplek.

"Uitzonderingen voor buurtkroegen of biertenten acht ik niet zinvol, want het gaat hier niet alleen om de gezondheid van de bezoekers, maar ook om die van het personeel", zegt Dalli.

Elk jaar sterven 650 duizend Europeanen aan de gevolgen van roken, zegt Dalli. Door groter ziekteverzuim leidt roken ook tot productiviteitsverlies. Daarnaast kost roken de gezondheidszorg jaarlijks miljarden.

Lees meer over:
Tip de redactie