Topvrouwen teleurgesteld over keuzes Rutte

AMSTERDAM - Topvrouwen in het bedrijfsleven en de politiek zijn niet blij met het komend kabinet. Daarin zitten nauwelijks vrouwen en daarom zijn ze boos op aanstaand premier Mark Rutte.

"De helft van de Nederlanders is vrouw en dat moet in de politiek te zien zijn", zegt VVD'er Annemarie Jorritsma in het Algemeen Dagblad.

Slechts enkele van de twintig posten moeten nog worden ingevuld. Tot nu toe zijn er twee vrouwen dicht bij een aanstelling. Melanie Schultz van Haegen is de beoogd minister van Infrastructuur en Milieu en Edith Schippers lijkt op weg naar het ministerschap op Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Van Bijsterveldt

De verwachting is dat nog een derde vrouw minister wordt. CDA'er Marja van Bijsterveldt die nu staatssecretaris is van Onderwijs wordt waarschijnlijk minister op hetzelfde departement.

Oud CDA-minister Hanja Maij-Weggen is van mening dat haar partijleider Maxime Verhagen niet goed heeft gezocht. "Ze zijn oud en wijs genoeg om goede vrouwen te vinden. Dit resultaat is te mager."

'Sterke vrouwen'

Eurocommissaris en VVD-prominent Neelie Kroes is "ernstig teleurgesteld". Kroes: "Heel erg jammer. Juist bij dit kabinet heb je sterke vrouwen nodig."

Kroes vindt dat bij de vorming van een nieuw kabinet vooraf een quotum gesteld moet worden om meer vrouwen in de regering te krijgen, zei ze in een interview met Radio 1.

Kroes zei dat ze Rutte voorafgaand aan de formatie heeft gesproken. Ze heeft hem gezegd: ''Mark, hou in de gaten dat er goede vrouwen in komen.''

Volgens de eurocommissaris heeft het nu geen zin meer om in actie te komen voor meer vrouwen in dit kabinet, omdat de meeste plekken al zijn verdeeld. ''Het zou meer moeten zijn, maar de hazen hebben gelopen.''

Volgens de VVD-prominent die zelf minister en staatssecretaris van Verkeer is geweest, blijkt dat alleen goede intenties om meer vrouwen aan de top te krijgen niet werken. ''Ik zou het graag anders zeggen. Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar het blijkt dat het niet vanzelf gaat.''

Middeleeuwen

Voormalig hoofdredacteur van Opzij Ciska Dresselhuys is nog negatiever: "Zo gaan we terug naar de middeleeuwen. 

"En dat voor een jonge premier als Rutte, die zo gek is op zijn oude moeder." Voorzitter Edith Snoey van Abvakabo vindt zo weinig vrouwen op belangrijke posten "belachelijk".

'Stevige ploeg'

 VVD'er Edith Schippers, beoogd minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, noemt het aantal vrouwen dat tot nu toe in het nieuwe kabinet lijkt te komen niet veel. ''Ik ken de ploeg nog niet helemaal'', zei ze maandag voorafgaand aan een gesprek met formateur Mark Rutte.

Maar ze schatte in dat, zoals het er nu naar uitziet, straks een kwart van de bewindspersonen vrouw is. ''Dat is niet veel. Maar het wordt wel een stevige ploeg die Nederland door de crisis kan loodsen.''

Tip de redactie