Bewindslieden op 'sollicitatiegesprek' bij Rutte

DEN HAAG - Formateur Mark Rutte houdt maandag kantoor in het gebouw van de Eerste Kamer, waar hij kandidaatsbewindslieden ontvangt voor zijn kabinet Rutt-Verhagen.

VVD'er Paul de Krom schoof maandagochtend als beoogd staatssecretaris van Sociale Zaken als eerste aan. De Krom zei blij verrast te zijn dat hij voor deze post is gevraagd.

De ontmoeting met de formateur voelt volgens De Krom als een sollicitatiegesprek, waarvoor hij ''best zenuwachtig'' is. In de Tweede Kamer was hij de afgelopen jaren woordvoerder integratie en immigratie van de VVD. Hij ziet ernaar uit om nu als staatssecretaris eens aan de andere kant van de tafel te zitten, zo zei hij.

De Krom stelde na afloop van zijn gesprek met Rutte dat ''de zenuwen weg zijn''. Hij kijkt uit naar zijn nieuwe baan, maar wees erop dat Sociale Zaken voor hem een nieuw terrein is. Het wordt volgens hem een zware klus, maar hij gaf aan er de volle 100 procent voor te gaan. Het komend herfstreces zei hij te zullen gebruiken om zich in te lezen in de materie.

Meer kandidaten

Later in de ochtend sprak Rutte met zijn partijgenote Edith Schippers, de beoogd minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Na afloop van haar gesprek zei Schippers dat ze ''echt zin'' heeft in haar nieuwe klus. Schippers was tijdens de afgelopen formatieonderhandelingen de secondante van Rutte.

De Jager

Ook demissionair minister Jan Kees de Jager van Financiën is maandagochtend aangeschoven bij formateur Mark Rutte. Het is de bedoeling dat de CDA'er in het nieuwe kabinet op zijn post blijft.

De Jager zei zaterdag al grote uitdagingen te zien in de komende regeerperiode. Het kabinet wil de overheidsfinanciën op orde brengen en maatregelen nemen om het vertrouwen in de financiële markten terug te brengen, aldus De Jager.

Leers

Beoogd minister Gerd Leers voor Immigratie en Asiel moet nog nadenken over de manier waarop hij zaken gaat aanpakken. De CDA-politicus zal zijn verantwoordelijkheid daarbij in elk geval niet uit de weg gaan.

Volgens hem ligt er een regeerakkoord dat hij ,,van harte'' onderschrijft. ,,Ik beschouw het als missie om in de samenleving draagvlak te creëren om bruggen te bouwen'', zei Leers maandag na afloop van zijn gesprek met formateur Mark Rutte.

Leers wil ook proberen om mensen te betrekken bij zijn dossier. ,,Wat recht is, is recht. Wat krom is, is krom en wat krom is, pakken we aan'', stelde hij.

Bleker

In de middag staan verder nog Henk Bleker (CDA, staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie), Fred Teeven (VVD, staatssecretaris van Veiligheid en Justitie) en Frans Weekers (VVD, staatssecretaris van Financiën) op de rol.

Rutte verwacht donderdag met het nieuwe kabinet op het bordes te staan.

Rutte houdt 'sollicitatiegesprekken'

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie