AMSTERDAM - Meer dan zes van de tien Nederlanders denken dat het VVD-leider Mark Rutte niet lukt zijn kabinet tot 2014 bij elkaar te houden. Dat blijkt zondag uit een peiling van Maurice de Hond.

Slechts 28 procent heeft er vertrouwen in dat de coalitie van VVD en CDA met gedoogsteun van PVV de rit tot in 2014 uitzit.

Van de ondervraagden denkt 22 procent dat het doek in 2012 valt, 29 procent denkt dat dit in 2011 gebeurt. Zeven procent verwacht het eind van dit kabinet nog voor Nieuwjaar en zes procent denkt dat het in 2013 is afgelopen. De rest weet het niet.

Het gebrek aan vertrouwen komt in ieder geval niet voort uit de wens dat het kabinet valt. Precies vijftig procent is positief of vrij positief over het aantreden van het kabinet-Rutte. Dertien procent is neutraal en de rest is negatief.

Vertrouwen

Het vertrouwen in Rutte is volgens De Hond groter dan ooit. Hij krijgt gemiddeld een rapportcijfer van 6,2. Dat is hetzelfde niveau als Jan Peter Balkenende (CDA) in de tweede helft van 2002 haalde.

CDA-leider Maxime Verhagen (CDA) en PVV-leider Geert Wilders (PVV) scoren ook hoger dan ooit. Verhagen scoort nu een 5,1 en Wilders haalt een 4,6.

In de zetelpeiling staat de VVD met 31 zetels voor het eerst sinds eind juni weer net zo hoog als de PVV. De PvdA snoept een zetel van de SP af. D66 levert ook een zetel in, verder zijn er geen veranderingen.