DEN HAAG - VVD-senator en oud-informateur Uri Rosenthal wordt de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken. Hij komt zaterdag op gesprek bij informateur Mark Rutte. Dan komt ook CDA-senator Hans Hillen, beoogd minister van Defensie.

Oud-NRC-hoofdredacteur Ben Knapen wordt staatssecretaris van Buitenlandse Zaken. Knapen zat ook in de directie van Philips en was lid van de raad van bestuur van PCM Uitgevers.

Van 2006 tot 2008 was hij correspondent voor NRC in Zuid-Oost Azië. Daarna werd hij bijzonder hoogleraar Media en Kwaliteit aan de Radboud Universiteit Nijmegen en lid van de WRR, de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid.

Tempo

Rutte maakt flink tempo met het opzetten van zijn kabinet van VVD en CDA. Het grootste deel van de ministers zijn inmiddels bekend of praktisch zeker.

Rutte sprak als formateur vrijdag al met de liberale beoogde ministers Henk Kamp (Sociale Zaken en Werkgelegenheid), Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) en Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu).

Verder is Edith Schippers praktisch zeker als nieuwe minister van Volksgezondheid.

CDA

Bij het CDA komt Verhagen op het nieuwe ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, krijgt Piet Hein Donner Binnenlandse Zaken en Veiligheid en Jan Kees de Jager praktisch zeker opnieuw Financiën.

Verder wordt demissionair staatssecretaris Marja van Bijsterveldt minister van Onderwijs. Voor het nieuwe ministerie van Immigratie en Asielzaken lijkt oud-burgemeester van Maastricht Gerd Leers de grote favoriet.

Staatssecretariaten

VVD en CDA hebben de staatssecretariaten inmiddels verdeeld. Voor de VVD is Kamerlid Frans Weekers een belangrijke kandidaat voor Financiën. Halbe Zijlstra gooit hoge ogen op Onderwijs, Fred Teeven op Veiligheid.

Bij het CDA wordt partijvoorzitter Henk Bleker genoemd als mogelijke staatssecretaris Landbouw op het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, waar Verhagen de scepter gaat zwaaien.

Verder krijgen de christendemocraten het staatssecretariaat VWS, Ruimte en een gecombineerde post van Ontwikkelingssamenwerking en Europese Unie.

Opstelten

Opstelten heeft er ''ongelooflijk veel zin'' in om als minister van Veiligheid en Justitie aan de slag te gaan. ''Het is een grote eer en een mooie uitdaging om dit te doen'', zei hij vrijdag nadat hij met Rutte had gesproken.

Veiligheid en justitie zijn volgens Opstelten een kerntaak van de overheid. ''Het is heel belangrijk dat er een stevig en goed beleid wordt gevoerd op dat departement en daar voel ik me bij thuis'', zei hij. Opstelten ziet er ook niet tegenop om de huidige politieregio's om te vormen tot een nationale politie. Ook dat is volgens hem een mooie uitdaging.

Schultz

Melanie Schultz heeft ''er zin in om terug te keren''. In 2007 zegde Schultz de politiek vaarwel, terwijl ze binnen het VVD gold als hét vrouwelijke talent. Als minister verwacht de liberale het iets drukker te krijgen dan als staatssecretaris. ''Ik krijg volgens mij een twee keer zo grote klus'', stelde ze. In 2007 werd Schulz directeur zorginkoop bij Achmea.

Bekijk hier de reacties op de aangekondigde ministers