DEN HAAG - De nieuwe oppositiepartijen hebben vrijdag de aanval geopend op de aangekondigde cultuurbezuinigingen van het nieuwe kabinet-Rutte.

Namens de SP, D66 en haar eigen partij zei PvdA-parlementariër Jetta Klijnsma vrijdag, tijdens een protest op het Malieveld, alles in het werk te stellen om de plannen van Rutte om flink te korten op cultuur te stoppen. Ook Boris van der Ham nam vrijdag het woord.

''Ik kan mij niet voorstellen dat er niemand bij het CDA, de VVD of zelfs de PVV te vinden is die de waarde van cultuur inziet'', stelde Klijnsma. Hiermee verwees zij naar de minimale meerderheid die de drie coalitiepartijen in de Tweede Kamer hebben.

Guur land

''De PvdA en de andere oppositiepartijen gaan echt alles in het werk stellen om deze draconische bezuinigingen tegen te houden.''

Klijnsma waarschuwde dat een land dat niet in zijn eigen cultuuropleidingen investeert ''een akelig, schraal, guur land wordt''.

Voorbeeld nemen

Boris van der Ham van D66 sloot zich direct aan bij Klijnsma en nam hard stelling tegen de plannen van Rutte. ''De VVD wil dat we harder werken in Nederland'', stelde hij.

''Als er nou één beroepsgroep is die zich voor een appel en een ei uit de naad werkt, dan is dat wel de kunstwereld. Als we in Nederland met z'n allen een voorbeeld nemen aan de kunstenaars en hun productiviteit, dan komt de Nederlandse economie er heel snel weer bovenop."

Conservatorium

Van der Ham en Klijnsma spraken op een demonstratie tegen de aangekondigde bezuinigingen die was geïnitieerd door studenten van het conservatorium in Den Haag.

Een woordvoerder van FNV Kiem, die de actie steunt, stelt dat zich vrijdag rond het middaguur tegen de drieduizend kunstenaars op het veld hadden verzameld.

Hypocriet

Ondanks de dreigende bezuinigingen is de sfeer op het Malieveld goed. Er wordt muziek gemaakt door studenten van verschillende Nederlandse conservatoria. Veel studenten dragen spandoeken met teksten als 'Alles van waarde is weerloos', 'Kunstbezuinigen is enige rechtse hobby' en 'Kunst is de bouwsteen van een samenleving'.

Vertegenwoordigers van allerlei cultuurinstellingen noemden het ''oneerlijk en hypocriet'' dat het BTW-tarief voor podiumkunsten in de plannen van het kabinet-Rutte omhoog gaat, terwijl het BTW-tarief voor sportwedstrijden ongemoeid blijft.

Cultuurbezuinigingen