DEN HAAG - Oud-minister Henk Kamp (VVD) keert in het eerste kabinet-Rutte terug als minister. Hij gaat het ministerie van Sociale Zaken leiden.

Formateur Mark Rutte spreekt vrijdag met de eerste vijf beoogde ministers van zijn nieuwe kabinet. Maxime Verhagen (CDA) wordt minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

Verhagen wordt tevens vicepremier. Hij liet na zijn gesprek met Rutte weten ''buitengewoon blij'' te zijn.

Verhagen ziet het als een ''enorme uitdaging'' om juist in deze tijd van financieel-economische crisis de werkgelegenheid in Nederland en de belangen van het bedrijfsleven in het buitenland veilig te stellen.

Kamp wil goede relaties

Kamp heeft er zin in om als minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de slag te gaan. Na zijn gesprek met formateur Mark Rutte gaf hij vrijdag onder meer aan te hechten aan een goede relatie met de werkgevers en werknemers.

De sociale partners ''staan voor belangrijke belangen'', zei Kamp. Hij vindt het ''leuk'' om deel uit te maken van het minderheidskabinet van VVD en CDA dat in de Tweede Kamer gedoogsteun van de PVV krijgt.

''Het wordt een goed samenhangend kabinet. VVD en CDA liggen elkaar, de bewindspersonen naar mijn inschatting ook. Ik denk dat dit een effectief kabinet zal worden'', aldus Kamp. Hij was eerder vier jaar woordvoerder Sociale Zaken en Werkgelegenheid van de VVD-fractie. Kamp werkte daarbij destijds samen met toenmalig VVD'er Geert Wilders, die nu PVV-leider is.

Donner

Piet Hein Donner (CDA) is beoogd minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Ivo Opstelten (VVD) is gevraagd voor het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Melanie Schultz van Haegen - Maas Geesteranus (VVD) is de beoogd minister van Infrastructuur en Milieu, waarin grote delen van de huidige ministeries van VROM en Verkeer en Waterstaat samenkomen.

Donderdag op bordes

CDA en VVD gaan allebei zes ministers en vier staatssecretarissen leveren voor het minderheidskabinet dat gedoogsteun krijgt van de PVV van Geert Wilders.

Formateur en beoogd minister-president Rutte kondigde al aan dat hij volgende week donderdag met zijn kabinet bij koningin Beatrix op het bordes wil staan.

VVD-voorzitter Ivo Opstelten was informateur van het nieuwe kabinet, is voorzitter van de VVD en was burgemeester van Rotterdam. Melanie Schultz was al staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat.

Lees tweets over de formatie op NUlive.nl