AMSTERDAM - De SP wil dat demissionair minister Camiel Eurlings (CDA) van Verkeer de afschaffing van de strippenkaart voorlopig opschort. Eerst moeten alle problemen met de ov-chipkaart worden opgelost. Ook de VVD wil een pas op de plaats.

De SP eist woensdag in een debat met de minister dat de reiziger na afschaffing van de strippenkaart niet duurder uit is, en dat maatschappelijke organisaties weer om de tafel zitten over de overgang.

Aanleiding is het opstappen van de laatste grote partij, de ANWB, uit overleg over de OV-chipkaart. "Het draagvlak onder deze kaart is dunner dan drijfzand. Dat blijkt nu ook weer uit het duidelijke noodsignaal van de ANWB, die de belangen behartigt van vier miljoen Nederlanders", zegt SP-kamerlid Farshad Bashi tegenover NU.nl.

Duurder

Uit een onderzoek uit februari 2010 blijkt dat de reistarieven in de stadsregio Arnhem-Nijmegen na overstap op de ov-chipkaart gemiddeld 2,1 procent omhoog gingen. In Nijmegen bedroeg de stijging zelfs 6,1 tot 12 procent.

Dat staat volgens de SP haaks op toezeggingen van de minister dat de reiziger niet duurder uit zou zijn. Ook de VVD ziet niets in de prijsstijging, en stoort zich er aan dat veel problemen nog niet zijn opgelost. "Dit is een waardeloze erfenis van Eurlings' staatssecretaris", stelt VVD-kamerlid Charlie Aptroot. "Dat moet eerst wel in orde zijn voor we verder kunnen."

Stoppen

De twee willen dan ook niet dat de strippenkaart in meer regio's wordt afgeschaft. "De allerlaatste strohalm die we hebben is de mogelijkheid van de minister om de strippenkaart of het papieren kaartje nog niet af te schaffen", betoogt Bashir. "Besluit hij nu om dat wel te doen, dan is de reiziger volledig overgelaten aan de grillen van vervoersbedrijven. Dat is een desastreus scenario, dus stop nu met het verplichten van deze ov-chipkaart."

GroenLinks schaart zich achter de eis van SP en VVD en verwacht dat Eurlings erop toeziet dat de ergste problemen met de ov-chipkaart worden verholpen.

Toezicht

De VVD is ook ontstemd over de beloning van de bestuurders bij de gegevensverwerker voor de ov-chipkaart, Trans Link Systems. Eind september bleek dat het verlieslijdende bedrijf zijn topbestuurders veel meer betaalt dan de Balkenende-norm.

De SP riep de minister naar aanleiding daarvan op om het bedrijf onder toezicht te stellen. "Dat zou mooi zijn, maar ik weet niet of dat kan", vraagt Aptroot zich af. "Ik hoop wel dat de minister dat onderzoekt."