AMSTERDAM - PVV-leider Geert Wilders ziet erg op tegen de rechtszaak die maandag tegen hem van start gaat. "Vreselijke dag morgen: begin inhoudelijke zitting politiek proces", twitterde de 47-jarige politicus zondagmiddag.

"Met mij staat de vrijheid van meningsuiting van minstens anderhalf miljoen mensen terecht," schreef hij. Wilders verwijst hiermee naar de kiezers die in juni op de PVV stemden.

Wilders staat terecht voor groepsbelediging, aanzetten tot haat en discriminatie, onder meer in de antikoranfilm Fitna.

De PVV-leider heeft altijd gezegd dat hij het slachtoffer is van een politiek proces en suggereerde dat minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) achter het proces zit. Hirsch Ballin ontkent dat.

Het Openbaar Ministerie heeft aangegeven een eerlijk proces tegen Wilders te willen, waarin een juridische beoordeling vooropstaat. Het is niet uitgesloten dat het OM volgende week vrijspraak eist.

Gewelddadig

Sinds Wilders onderhandelt met het CDA en de VVD over het gedogen van een kabinet met deze partijen, lijkt hij wat terughoudender in het doen van controversiële uitspraken over de islam en moslims.

Hij zei eerder dat de islam gewelddadig is en dat de Koran een fascistisch boek is dat verboden zou moeten worden.

Geen religie

De PVV'er herhaalde zaterdag in een toespraak in Berlijn dat de islam geen religie is, maar een politieke ideologie. Ook zei hij opnieuw dat er geen gematigde islam bestaat.

Wilders maakte een duidelijk onderscheid tussen de islam en moslims, van wie er volgens hem wel een hoop gematigd zijn. Hij beweerde dat hij terechtstaat omdat het Nederlandse establishment hem 'het zwijgen wil opleggen'.

Beledigend

Het Openbaar Ministerie wilde Wilders eigenlijk niet vervolgen, maar het gerechtshof in Amsterdam gaf hier in januari 2009 opdracht toe. In een uitgebreid gemotiveerd vonnis noemde het hof zijn uitspraken strafbaar en beledigend voor moslims.

De Amsterdamse rechtbank buigt zich vanaf maandag over de zaak en hoort onder meer drie deskundigen op het gebied van de islam. De uitspraak wordt begin november verwacht.