AMSTERDAM – Niet alleen onder CDA-stemmers leven grote bezwaren over het regeer- en gedoogakkoord van VVD, PVV en CDA. De NU-lezers zijn nog sterker verdeeld.

Op een peiling op deze site werden ruim 40.000 stemmen uitgebracht en de tegenstanders haalden daarbij de kleinst mogelijke meerderheid: 51 procent.

Hierbij lag de vraag voor: Wat is uw oordeel over het regeer- en gedoogakkoord? De peiling maakt duidelijk dat het tegensentiment breder leeft dan enkel bij de CDA-achterban.

Zaterdag stemden de CDA-leden voor het akkoord, maar de tegenstand was substantieel. Een op de drie CDA'ers wil niet dat de partij in deze gedoogcoalitie met de PVV stapt.

De uitslag van de NU-peiling komt overeen met de uitslag op 9 juni. Toen haalden de coalitiepartners de kleinst mogelijke meerderheid in het parlement.

De onderhandelingen over de politieke samenwerking tussen VVD, PVV en CDA hebben de verhoudingen verder gepolariseerd. Enkel de SGP zou een dergelijke coalitie willen gedogen.

Tegenstanders

De voortgang van het formatieproces is nu afhankelijk van de opstelling van de tegenstanders binnen de CDA-fractie: Ferrier en Koppejan. Maandag of dinsdag bepalen zij of ze de coalitie gaan steunen of niet.

Sommige CDA'ers met statuur als Ab Klink en Ernst Hirsch Ballin, beide eveneens fel tegenstander, vinden het gelegitimeerd als de twee voet bij stuk houden. In dat geval is de formatie vrijwel zeker mislukt.

Een andere variant is dat Ferrier en Koppejan tegen blijven, maar de coalitie gedogen. In dat geval zullen ze als fel criticaster vanuit de Kamer blijven opereren.

Dinsdag komt de fractie opnieuw bijeen. Dan zal duidelijk worden hoe de tegenstanders hebben besloten en of VVD-leider Mark Rutte aangesteld kan worden als formateur.