DEN HAAG - Het CDA is iets opgekrabbeld in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. Als er nu verkiezingen zouden zijn, kregen de christendemocraten zestien zetels, twee meer dan een week eerder.

Dat zijn er nog altijd vijf minder dan het CDA er nu in de Tweede Kamer heeft.

Uit de peiling blijkt dat kiezers van VVD, PVV en CDA positief zijn over het akkoord dat de drie partijen vorige week sloten. PVV- en VVD-kiezers waarderen het resultaat met een 7,8, CDA-kiezers met een 7,5.

De VVD en PVV zakken wel beide een zetel ten opzichte van een week eerder. De VVD zou dertig zetels krijgen, de PVV één meer. Maar daarmee heeft de PVV er virtueel nog altijd zeven meer dan bij de Tweede Kamerverkiezingen afgelopen juni. De VVD bezet 31 zetels in de Kamer.

CDA-congres

De peiling is uitgevoerd voor het CDA-congres, dat zaterdag werd gehouden. Tijdens deze bijeenkomst gaf 68 procent van de stemgerechtigde CDA'ers het groene licht voor deelname aan een minderheidskabinet met de VVD met gedoogsteun van de PVV.

De uitkomst van de peiling betekent dat VVD, CDA en PVV in de Kamer 77 zetels zouden hebben, één meer dan nu het geval is. De PvdA (dertig in de Kamer) krijgt er één zetel bij en stijgt naar 23. De SP, nu vijftien, verliest in de peiling één zetel en komt uit op zeventien.

D66 (tien in de Kamer) blijft staan op dertien, GroenLinks (nu tien) daalt naar twaalf. De ChristenUnie heeft er vijf en behoudt die, de SGP twee en behoudt die eveneens. De Partij voor de Dieren zakt van twee naar één.