HILVERSUM - Het verslag van het CDA-congres zaterdag in Arnhem heeft volgens de NOS een kijkcijferrecord gebroken.

Nog nooit eerder in de geschiedenis van de Nederlandse televisie keken zoveel mensen overdag naar een live tv-verslag van een politiek partijcongres, zo meldde de omroep zondag.

Het congres hield gemiddeld 740.000 kijkers aan de buis gekluisterd. De uitzending van de NOS belandde daarmee op de achttiende plaats in de lijst van bestbekeken programma’s op zaterdag.

De meeste kijkers schakelden rond vijf uur ’s middags in tijdens de chaotische stemming over de motie om niet samen te werken met de PVV. Toen hield het CDA-congres ongeveer 1,4 miljoen kijkers in de ban.

VVD

Het kijkcijferrecord voor een live tv-verslag van een politiek partijcongres was tot nu toe voor het VVD-congres in 2007 waar besloten werd of Mark Rutte of Rita Verdonk de partij zou gaan leiden. Hier keken toentertijd gemiddeld 385.000 mensen naar.

Het D66-congres over het Paasakkoord, afspraken die coalitiepartijen CDA, VVD en D66 hadden gesloten over bestuurlijke vernieuwing, trok in 2005 gemiddeld 385.000 kijkers.

Het bestbekeken programma van zaterdag was, zoals vrijwel elk weekeinde, Ik Hou Van Holland. De quiz waarin BN’ers vragen over Nederland beantwoorden en vrolijke liedjes zingen, wist 2,3 miljoen kijkers aan zich te binden.

CDA-congres steunt akkoord