BERLIJN - De Duitse minister van Defensie, Karl-Theodor zu Guttenberg (CSU), heeft de Nederlandse PVV-leider Geert Wilders zaterdag een 'charlatan' genoemd.

De christendemocratische bewindsman riep tijdens een toespraak in Berlijn op tot ''waakzaamheid voor dit soort politici''.

''Deze types zijn allemaal hetzelfde, of zij nou Le Pen, Wilders of Haider heten'', aldus zu Guttenberg, met een verwijzing naar rechtse politici in Frankrijk en Oostenrijk.

Hij sprak zijn zorg erover uit dat dit soort politici in Europa ''relatief snel en relatief massaal'' successen kan boeken, zo meldt de krant Kölner Stadt-Anzeiger.

Onguur

De Duitse minister van Justitie, Sabine Leutheusser-Schnarrenberger (FDP), heeft zich zaterdag eveneens kritisch uitgelaten over Wilders. De liberale bewindsvrouw noemde de Nederlandse populist na zijn toespraak in Berlijn 'onguur'.

''Adviezen van ongure figuren uit Nederland druisen in tegen ons streven om de integratie van islamitische burgers en burgeressen te bevorderen'', aldus Leutheusser-Schnarrenberger.

''Het gaat erom de positieve krachten van de islam te versterken. Rechtspopulistische aanvallen op delen van onze bevolking daarentegen splijten onze samenleving. Integratie kan alleen daar op den duur slagen waar men het denken en het geloof van de ander niet alleen gedoogt, maar ook respecteert.''

Geert Wilders in Berlijn