ARNHEM - CDA-prominent Doekle Terpstra zegt zijn partijlidmaatschap op als 95 procent van de leden zaterdag voor deelname aan het minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV stemt.

''Dan constateer ik dat de partij zo ver van mij verwijderd is en een andere koers is gaan varen, dat ik geen andere keus heb'', aldus Terpstra zaterdag tijdens het CDA-congres.

De oud-vakbondsvoorman van het CNV en huidig voorzitter van de HBO-raad heeft al vaker duidelijk gemaakt tegen samenwerking met de PVV te zijn en zegt ook zaterdag tegen het conceptregeer- en -gedoogakkoord te stemmen.

Terpstra verwacht dat een meerderheid van de leden op het congres voor zal stemmen. ''Maar hoe groot is de vraag'', stelde hij.

Strijdbaarheid

Terpstra stelde dat hij zeker CDA-lid blijft als 60 procent voorstemt en 40 procent tegen. ''Dat vraagt juist om strijdbaarheid en dan wil ik ook de discussie aangaan.''

Als de meerderheid tussen de 95 en 60 procent uitkomt, vraagt dat volgens de oud-vakbondsman om bezinning. ''Ik vraag me ook af waar het kantelpunt voor de partijtop ligt.''

Hij kan zich niet voorstellen dat ''een nipte meerderheid'' genoeg is en hoe de top dan ''die massieve minderheid'' bij de partij denkt te kunnen houden.

Antipolarisatie

Tegenover het partijcongres zei Terpstra zaterdagmiddag dat het CDA altijd de partij was van de antipolarisatie. Maar dat staat volgens hem haaks op de opvattingen van de PVV.

''Soms gaan principes boven uitkomsten'', zei hij tegen fractieleider Maxime Verhagen en partijvoorzitter Henk Bleker.