GORINCHEM - VVD en CDA hebben geen afspraken gemaakt met de SGP over steun voor het beleid, maar houden wel rekening met deze partij.

''We kijken met een schuin oog naar de positie van de SGP", zei VVD-leider Mark Rutte zaterdag op de VVD-partijraad in Gorinchem.

Met gedoogsteun van de PVV heeft het minderheidskabinet van VVD en CDA slechts een meerderheid van één zetel in de Tweede Kamer. Steun van de tweekoppige SGP-fractie kan dan van pas komen, zeker als bij het CDA niet alle fractieleden de lijn van het kabinet volgen.

Een bezorgd VVD-lid wilde weten wat er waar was van geruchten dat in het regeerakkoord rekening was gehouden met SGP-wensen op medisch-ethisch gebied, in ruil voor steun bij andere kwesties.

Risico

Regeren met gedoogsteun van de PVV van Geert Wilders betekent een risico voor het nieuwe kabinet als het gaat om het buitenlands beleid. ''Dat vraagt absoluut stuurmanskunst'', zei VVD-leider Rutte.

Hij antwoordde op vragen van oud-staatssecretaris Gijs de Vries, die de samenwerking met de PVV in het kabinet van VVD en CDA ''heilloos" noemde. Hij verwees naar de uitspraak van Wilders dat de Turkse premier Erdogan een ''total freak" is.

De Vries vreest dat Wilders het kabinet met dergelijke uitspraken voor de voeten blijft lopen. ''Hoe vaak zal de Nederlandse regering dit in het buitenland nog uit moeten leggen?"

Taak

Rutte antwoordde ook dat het de taak van de nieuwe regering zal zijn normale betrekkingen met Europese landen te onderhouden.

De betrokkenheid van de PVV bij zijn kabinet hoeft op zich geen probleem te zijn. In Zwitserland zit een vergelijkbare partij zelfs in de regering, zei de VVD-leider.

Stickers

Hij zei ook dat De Vries wel ''erg veel stickers op de PVV plakt die niet kloppen". De Vries vindt de partij van Geert Wilders ondemocratisch omdat er geen inzicht bestaat in de financiering en alle macht bij één man ligt.

Ook betichtte hij de PVV van vreemdelingenhaat. Hij snapt dan ook niet dat zijn partij met Wilders in zee gaat.