AMSTERDAM - CDA-fractieleider Maxime Verhagen is ervan overtuigd dat de verdeeldheid in zijn partij zal worden weggenomen. Hij maakte dat duidelijk bij aankomst bij de Rijnhal in Arnhem waar het CDA zaterdag zijn partijcongres heeft dat zich moet uitspreken over regeringsdeelname.

Verhagen zei ''vol enthousiasme en vertrouwen'' te zijn. Hij zei blij te zijn dat zoveel CDA'ers naar Arnhem zijn gekomen en nu hun zegje kunnen doen. ''Fantastisch. De betrokkenheid is ongekend.''

Bij zijn entree in de zaal kreeg Verhagen applaus en een staande ovatie van een groot deel van de aanwezigen.

Klink

CDA-minister Ab Klink constateert dat het CDA op het moment ''in feite gewoon splijt’’. Klink zei dat zaterdag in de marge van het CDA-congres in Arnhem, waar hij tegen samenwerking met de PVV zal stemmen.

''De verdeeldheid illustreert dat het CDA op een kruispunt staat, dat onze partij in feite gewoon splijt. We hopen dat het niet bestendig is, maar het geeft wel aan dat het risico er wel in zit.’’

Klink heeft de hoop nog niet opgegeven dat het congres vanwege de gedoogsteun van de PVV nee zegt tegen deelname aan het minderheidskabinet van VVD en CDA.

''De PVV is erop uit verschillen tussen mensen groter te maken in plaats van te overbruggen.’’ Hij zal waarschijnlijk gebruikmaken van zijn recht als CDA-lid om het congres een minuut toe te spreken.

Andriessen

CDA-coryfee en voormalig eurocommissaris Frans Andriessen heeft opgeroepen tegen het regeer- en gedoogakkoord te stemmen.

Volgens hem zal het nieuwe kabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV ''de verdeeldheid in de samenleving'' vergroten. Dat druist volgens hem in tegen de beginselen van het CDA.

Ferrier en Koppejan

Kathleen Ferrier en Ad Koppejan, de dissidente CDA'ers binnen de Tweede Kamerfractie, beslissen op het congres nog niet of ze met het akkoord instemmen of juist niet. De twee gaven aan dat de uitspraak van het congres zwaar zal wegen, maar dat ze pas later de knoop doorhakken.

Ferrier zei dat ze alles zal meewegen, de uitkomst, maar ook de gang van zaken en de sfeer op het congres: ''Ik wacht af hoe het gaat''. Ze kondigde aan dat ze er ''zeker nog een nachtje over gaat slapen''. Ook Koppejan volgt die koers, zo maakte hij bij aankomst duidelijk.

Steun

Koppejan zegt zich gesteund te voelen door de mensen die in de eerste uren van het CDA-congres kritisch waren over de samenwerking met de PVV.

Dat geldt ook voor Ferrier. Zij noemde het ''de kracht van een middenpartij'' dat verschillende meningen naar voren kunnen komen en dat er goed naar elkaar geluisterd wordt.

De Jager

Jan Kees de Jager, demissionair minister van Financiën voor het CDA, vindt dat er een goed akkoord ligt met VVD en PVV.

Hij ziet veel winstpunten voor het CDA en hij wil tijdens het partijcongres goed uitleggen waarom het zo'n goed akkoord is, zo liet De Jager weten.

De Hoop Scheffer

Oud-CDA-leider en oud-minister van Buitenlandse Zaken Jaap de Hoop Scheffer zal voor deelname van het CDA aan de samenwerking met VVD en PVV stemmen.

''Ik zal voorstemmen. Ik heb enorm geaarzeld, want dit is niet mijn gedroomde coalitie. Ik had zeer gehoopt op een regering van VVD, PvdA en CDA, maar dat dat niet is gelukt valt het CDA niet te verwijten.''

Van de Camp

De leider van de CDA-delegatie in het Europees Parlement, Wim van de Camp, steunt het regeer- en gedoogakkoord, en is voor deelname van het CDA aan een minderheidskabinet met de PVV.

Volgens Van de Camp is de burger in Nederland en in de rest van West-Europa op drift. De beste manier om dat te kanaliseren is een partij als de PVV te betrekken bij het kabinetsbeleid.

Cynisch is hij over de oudere generatie prominenten die zich luidruchtig roerde de afgelopen tijd.

''Van een oud-premier als Ruud Lubbers had ik verwacht dat hij zijn mond zou houden tot er een akkoord ligt.'' Van de Camp verwacht dat een enorme meerderheid van het congres zaterdag uiteindelijk de akkoorden en fractievoorzitter Maxime Verhagen zal steunen.

Brinkman

Volgens Elco Brinkman, voorzitter van Bouwend Nederland en CDA-prominent, is het ''heel goed dat we stevig discussiëren''. Brinkman zei dat voordat hij de Rijnhal binnentrad.

Over het regeerakkoord tussen VVD en CDA en het gedoogakkoord met de PVV zei Brinkman: ''Mensen kunnen de hoop krijgen dat de economie aantrekt als gevolg van deze akkoorden.'' Helemaal perfect zijn ze niet, stelde Brinkman. ''Er staan ook een paar nare dingen in, maar dat heb je altijd.''

Aantjes

Hij zou het liefst zien dat het CDA-congres de met VVD en PVV gemaakte afspraken verwerpt. Maar Willem Aantjes gaf bij binnenkomst aan dat ''het een wonder'' zal zijn als het congres dat ook zal doen.

De CDA-prominent maakte al eerder verscheidene keren duidelijk dat hij vindt dat zijn CDA niet met de PVV van Wilders moet willen samenwerken. Zaterdag herhaalde hij dat hij daar alles aan zal doen.

Aantjes verwees ook naar een uitspraak van PVV'er Martin Bosma die aangaf dat bij hen Geert Wilders het voor het zeggen heeft. Aantjes: ''Nou wij houden wel van congressen. En ik het liefst natuurlijk van een congres dat verwerpt''.

Leers

Gerd Leers, oud-burgemeester van Maastricht en prominent CDA'er, denkt dat driekwart van de partij voor de akkoorden is met VVD en PVV.

Volgens Leers zitten er ''kansen in het regeerakkoord''. Hij vindt dat ''problemen moeten worden opgepakt''. De oud-burgemeester vindt dat je de 1,5 miljoen kiezers ''in Limburg en elders'' die op Wilders hebben gestemd ''niet aan de kant moet laten staan. Dat is mijn zorg.''

Peijs

Karla Peijs, voormalig minister van Verkeer, wilde zaterdagochtend voor aanvang van het congres nog niet zeggen of ze voor of tegen de akkoorden gaat stemmen.

''Ik ga eerst eens even luisteren'', aldus Peijs, tegenwoordig commissaris van de koningin in Zeeland.

CDA-prominenten verdeeld