RIJSWIJK - Voor de drieduizend nieuwe agenten die in het regeerakkoord zijn beloofd, is helemaal geen geld. De politiekorpsen kampen nu al met een gezamenlijk tekort van 300 miljoen.

Het toegezegde extra geld is niet genoeg om dat weg te werken en al helemaal niet voor nieuwe agenten. Ferd Crone, penningmeester van het dagelijks bestuur van de korpsbeheerders, heeft zaterdag zijn uitspraken daarover in de Volkskrant bevestigd.

Crone, ook burgemeester van Leeuwarden: ''Nu al staan dertien korpsen onder toezicht, met een totaal tekort van 300 miljoen.''

Daardoor moeten er drieduizend politiemensen uit. Met het beloofde geld uit het regeerakkoord kan dat aantal worden beperkt tot 1300, zegt Crone. Meer zit er volgens hem niet in.

Rekenfout

Het nieuwe kabinet maakt bovendien volgens Crone een rekenfout, waardoor de politie jaarlijks 200 miljoen euro minder te besteden heeft.

Met het vorige kabinet is afgesproken zaken als personeelsadministratie, inkoop en ICT te gaan centraliseren.

Dat levert 200 miljoen per jaar op, maar die bezuiniging is volgens Crone al ingeboekt door het vorige kabinet. Hij hoopt dat de rekenfout wordt hersteld. ''Dit is nogal heftig, want het gaat om een van de hoofdbeloftes uit het regeerakkoord.''