DEN HAAG - Het politieke akkoord met de PVV splijt het land en het parlement.

Dat stelt CDA-minister Ernst Hirsch Ballin in een ingezonden opiniestuk in de Volkskrant van zaterdag, dat een groot deel van zijn toespraak op het CDA-congres omvat.

''Het zegt al genoeg dat we expliciet moeten melden dat de tekst geen voorstellen bevat die lijnrecht ingaan tegen de Grondwet.''

De PVV heeft een wig gedreven in de samenleving, ''door - in strijd met de Grondwet en al onze principes - een miljoen van onze medeburgers tot zondebok en tweederangsburgers te willen maken''.

Niet gematigder

Volgens Hirsch Ballin zal de PVV niet gematigder worden, ''maar wordt de gedoogpartij sterker doordat ze de volle kabinetsperiode in het brandpunt van de aandacht staat''.

Hirsch Ballin maakte vrijdag al duidelijk op het CDA-partijcongres tegen de akkoorden te stemmen. In de Volkskrant voegt hij daaraan toe: ''De acceptatie van Wilders als politieke partner moet worden gestopt, beter laat dan nooit, voordat er nog meer verdeeldheid in ons land wordt gebracht, nog meer uitsluiting en verdriet.''

Hirsch Ballin besluit zijn speech met: ''Christendemocraten moeten een teken van hoop zijn temidden van angst en vijandigheid. Vandaag staat u voor die keuze.''

Actievoerders

Enkele tientallen mensen voeren zaterdagochtend bij de Rijnhal in Arnhem actie tegen het regeer- en gedoogakkoord. Daar wordt later op de dag het CDA-congres gehouden.

Actievoerders hingen spandoeken op, met daarop teksten als 'CDA Klapvee', 'Vrijheid ja, PVV nee' en 'Sie haben es gewusst'. De politie is zichtbaar aanwezig.

Uitspraak Wilders

De tientallen mensen die wachten tot ze naar binnen mogen, krijgen steeds een uitspraak van PVV-leider Geert Wilders te horen. In de buurt staat een groot tv-scherm, waarop steeds hetzelfde filmpje wordt afgedraaid. Daarin zegt Wilders dat het CDA staat voor 'Christenen Dienen Allah'. Hij deed de uitspraak tijdens de algemene beschouwingen van 2009.

Muzikanten van onder meer het Radio Filharmonisch Orkest, Radio Kamer Filharmonie, Groot Omroepkoor en het Metropole Orkest, die betogen tegen de aangekondigde bezuinigingen op kunst en cultuur, delen aan wachtende congresgangers folders en brieven uit.

Alle orkesten opgeheven

De brieven zijn ondertekend door algemeen directeur Anton Kok van het Muziekcentrum van de Omroep. ''We gaan ervan uit dat alle orkesten worden opgeheven’’, zei die eerder in een reactie op de akkoorden.