MAASBRACHT - Een overweldigende meerderheid van de algemene ledenvergadering (ALV) van het CDA Limburg, vrijdagavond in Maasbracht, steunt het regeerakkoord. Tijdens een stemming bleken drie aanwezigen tegen het akkoord, 196 waren voor.

De Limburgse delegatie reist zaterdag naar Arnhem af gewapend met spandoeken met de teksten: Akkoord met dit akkoord, en: Stop met klagen, steun Verhagen.

CDA-fractievoorzitter Geert Frische in de Limburgse Staten sms'te tijdens de ALV aan Verhagen: ''Drukst bezochte ALV aller tijden in goede sfeer heeft veel vertrouwen in regeerakkoord''.

CDA-Limburg voorzitter Dieudonné Akkermans zei te verwachten dat zaterdag 80 procent van het congres voor het akkoord stemt.

Brabant

Ook de Brabantse CDA-leden lijken overtuigd van het akkoord, zo bleek tijdens een druk bezochte bijeenkomst van het CDA in Berkel-Enschot.

Vooraf liet voormalig CDA-minister en voormalig commissaris van de Koningin Hanja Maij-Weggen in Noord-Brabant nogmaals haar weerstand tegen samenwerking met de PVV blijken en kondigde haar tegenstem aan.

Maar tijdens de discussie was er veel applaus voor de kritiek dat het CDA voor de verkiezingen eensgezind verkondigde dat de partij geen enkele partij uitsluit maar dat de prominenten zich pas begonnen te roeren toen de gedoogsteun van Geert Wilders zich aandiende.

Blanksma

De Brabantse Tweede Kamerleden Elly Blanksma en Madeleine van Toorenburg verdedigden vurig het regeerakkoord en de gedoogsteun.

''We delen de zorgen van de PVV-stemmer maar kiezen een koers die wél kansen biedt. We nemen onze verantwoordelijkheid."

Friesland

In Friesland kwamen 350 CDA-leden bijeen in een kerk in Drachten. Tussen de 65 en 70 procent was voor regeringsdeelname.

Voorzitter Douwe Tamminga denkt dat zaterdag ongeveer vijfhonderd van de vijfduizend CDA-leden naar Arnhem afreizen.