ARNHEM - Het aantal aanmeldingen van CDA-leden dat zaterdag naar het congres in Arnhem wil komen ''loopt richting de 5000''. Dat heeft een woordvoerder van de partij vrijdag gezegd. Aanmelden kon tot vrijdag 22.00 uur.

Het CDA trok nooit eerder zo veel leden naar een congres. In 2000 kwamen er zestienhonderd mensen en dat was het record tot nog toe.

Volgens de zegsman zal de toeloop naar de Arnhemse Rijnhal geen logistieke problemen opleveren.

De hal en een ernaast gebouwde tent kan de animo zeker aan, voor parkeren is voldoende plaats en met gemeente en politie wordt goed samengewerkt waardoor verkeersproblemen niet worden verwacht.

Bovendien leert de ervaring dat niet alle mensen die zich aanmelden voor een congres ook daadwerkelijk opdagen.

Beroert

Uit het hoge aantal aanmeldingen wordt volgens de woordvoerder duidelijk dat het congres over het regeerakkoord van VVD en CDA, gedoogd door de PVV, een thema betreft dat veel CDA'ers beroert.

Ook vanuit de media is er veel belangstelling voor. Inmiddels hebben zich ongeveer driehonderd journalisten laten registreren.

Daaronder zijn ongeveer dertig buitenlandse journalisten. Bijvoorbeeld Duitse, Turkse, Belgische en Zwisterse media vaardigen journalisten af naar de Gelderse hoofdstad.

Vrijwilligers

Tijdens het congres moeten onder anderen honderd vrijwilligers de zaken in goede banen leiden.

De verwachting is dat niet alle aanwezigen gebruik willen maken van de spreektijd van een minuut, omdat uit voorgaande edities blijkt dat op een gegeven moment mensen de gang naar de microfoon annuleren omdat het gras hen voor de voeten is weggemaaid.

Gepaste ruimte

Prominente CDA'ers en bezwaarmakers uit de fractie zullen niet na een minuut worden gemaand te stoppen. Voor hen is ''gepaste ruimte'' om te spreken beschikbaar.

De eindtijd van het CDA-congres, dat in de ochtend begint, is vastgesteld op 17.00 uur. Maar als dan nog niet alles is gezegd, gaat het congres door. ''Daarvoor is het onderwerp te belangrijk'', aldus de CDA-woordvoerder.