ROTTERDAM - Antirookclub Clean Air Nederland (CAN) stapt naar de rechter als het beoogde rechtse kabinet zijn plannen doorzet om het rookverbod in de horeca te versoepelen.

Dat heeft voorzitter Willem van den Oetelaar vrijdag gezegd. De rechtse partijen willen cafés met een bedrijfsruimte kleiner dan 70 vierkante meter uitzonderen van het rookverbod dat sinds juli 2008 geldt voor alle horecazaken.

''Duizenden werknemers raken daardoor hun recht op een gezonde werkplek kwijt'', stelt Van den Oetelaar.

CAN ziet volgens de voorzitter ''goede mogelijkheden om deze stap via de rechter onmogelijk te maken voor de overheid''. De antirookorganisatie zal in dat geval optreden namens werknemers van kleine horecazaken.

Rechtszaken

Kleine cafés zonder personeel voerden de afgelopen twee jaar verscheidene rechtszaken over het rookverbod, dat primair was bedoeld om het personeel van cafés en restaurants een rookvrije werkplek te garanderen.

Eigenaars van eenmanszaken betoogden, soms met succes, dat het verbod niet voor hen zou gelden omdat zij geen werknemers hebben die beschermd dienen te worden.

Het gerechtshof in Arnhem oordeelde evenwel in juni dat het rookverbod ook dient om de kroegeigenaren zelf te beschermen en dus wel degelijk ook van toepassing is in eenmanszaken.

Verbijsterend

Van Oetelaar vindt het verbijsterend dat VVD en CDA dan maar de regels willen aanpassen om de rooklobby tegemoet te komen.

Volgens hem gaat het conceptregeerakkoord zelfs nog een stap verder. Bij de vraag of in een kroeg gerookt mag worden, gaat namelijk de grootte van het café de doorslag geven en niet de vraag of er buiten de eigenaar nog ander personeel werkt.