RIJSWIJK - Zoals te verwachten was, zijn de reacties van de provinciale CDA-afdelingen wisselend. Vanuit de meest provincies klinken enthousiaste reacties. Sommige zijn wat zuiniger. Een enkele is negatief.

Petra Doornbal (fractievoorzitter provincie Utrecht): ''Maxime Verhagen is met vlag en wimpel geslaagd. Ik stem zaterdag voor het akkoord.

Ook positieve geluiden vanuit Limburg: ''Het CDA steunt de lijn van Verhagen en dat zal ik ook met veel enthousiasme uitdragen tijdens het congres '', zegt voorzitter Dieudonné Akkermans.

Ambitie

Vanuit Noord-Holland komen ook positieve geluiden. Statenfractievoorzitter Johan Bruins Slot zegt op eigen gezag: ''Ik ben voor. Er zit veel ambitie in. Het is interessant om te volgen wat we daarvan kunnen waarmaken." Ook Friesland reageert met instemming. Voorzitter Douwe Tamminga: ''Ik sluit me aan bij de landelijke partijvoorzitter, er zitten heel veel uitgangspunten van het CDA in.’’

Hans Jansen, voorzitter Noord-Brabant is iets gereserveerder. Hij kan zich goed voorstellen dat een aantal CDA'ers met een steen in de maag lopen over deze combinatie. Hij roept de CDA'ers op om het akkoord aan te pakken en er zo goed mogelijke uitvoering aan te geven.

Duidelijkheid

Voorzitter van de afdeling Overijssel van het CDA Hester Maij: ''Ik moet zeggen dat ik meerdere keren het idee had: hèhè, eindelijk duidelijkheid. Het is erg concreet, dat is de afgelopen jaren wel eens anders geweest. Het akkoord is erg christelijk-sociaal.''

Vanuit Zeeland komt een negatief geluid. Statenfractievoorzitter van de provincie Zeeland Jan Bergen: ''Ik heb nog weinig van de inhoud kunnen horen. Ik ben niet van mijn standpunt veranderd. Ik ben nog steeds tegen samenwerking met de PVV. Vooralsnog stem ik zaterdag tegen. Henk Klaver, Statenfractievoorzitter in Drenthe zegt de komende tijd wakker te liggen van de persoon Wilders. Het regeerakkoord vindt hij wel verdedigbaar.

Samenwerking

Statenfractievoorzitter van de provincie Flevoland Jan van Wieren: ''Een samenwerking met Geert Wilders vind ik helemaal niets, maar een land moet wel geregeerd worden. Globaal lijkt me het akkoord redelijk.''

Jan Jacob van Dijk (lijsttrekker voor provinciale verkiezingen in Gelderland): ''Het regeerakkoord is minder rabiaat dan veel mensen hadden verwacht. Er staan veel zaken in waarin CDA'ers en VVD'ers zich zullen herkennen. De angst van sommigen dat onder invloed van de PVV de rechtsstaat zou worden aangetast, blijkt ongegrond.

Gemeenteraadsleden

Ook veel gemeenteraadsleden van het CDA steunen de akkoorden. Dat stelt het tv-programma Uitgesproken EO, dat 1500 CDA-raadsleden mailde.

Ruim 120 politici reageerden. Van hen meldde 70 procent voor het akkoord te zijn, 23 procent tegen. Zeven procent is tegen en overweegt zijn lidmaatschap van de partij op te zeggen als het CDA in het kabinet gaat zitten met gedoogsteun van de PVV.

Lees alles over de formatie op NU.nl/politiek

Lees tweets over het akkoord op NUlive