DEN HAAG - PVV-Tweede Kamerlid Marcial Hernandez heeft de afgelopen nacht op een politiebureau in Den Haag doorgebracht.

Hij werd woensdagavond laat aangehouden door de politie na een incident op het Plein in Den Haag waarbij hij een kopstoot zou hebben gegeven aan een 30-jarige Hagenaar.

Op basis van getuigenverklaringen is een 36-jarige inwoner uit Kampen aangehouden, bevestigt een woordvoerder van de politie in Den Haag. Bronnen bevestigen dat het gaat om het Kamerlid Hernandez.

Hij is meegenomen naar het bureau, verhoord en in de loop van donderdagochtend vrijgelaten. Het slachtoffer heeft aangifte gedaan van mishandeling. Het Openbaar Ministerie (OM) buigt zich nu over de zaak.

Verleden

Hernandez zit in de Tweede Kamer sinds 17 juni. Hij was eerder officier bij de Koninklijke Landmacht en werd uitgezonden naar Kosovo en de afgelopen jaren nog naar Uruzgan, waar hij in 2008 hoofd was van de sectie gezondheidszorg van de Nederlandse taskforce.

Bij Defensie was hij eerder pelotonscommandant en hoofd bureau opleidingen bij een brigade. Zijn motto, zoals genoteerd op zijn website is: ''Als het niet gaat zoals het moet, moet het maar zoals het gaat.''

Ongelukkig moment

Het incident komt voor PVV-leider Geert Wilders op een ongelukkig moment. Donderdagmiddag presenteert hij samen met VVD-leider Mark Rutte en CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen de resultaten van hun formatie-onderhandelingen.

Wilders werd eerder al in verlegenheid gebracht door een incident in het Haagse perscentrum Nieuwspoort waar PVV-Kamerlid Hero Brinkman in beschonken toestand een barman belaagde.

Brinkman gaf later toe dat hij een drankprobleem had, waar hij aan ging werken. Wilders besloot met zijn fractieleden nooit meer naar Nieuwspoort te gaan, want dat was toch maar een ''verschrikkelijke sociëteit'' waar ''allemaal verschrikkelijke journalisten'' zitten.

Volg de tweets over Hernandez op NUlive