DEN HAAG - De onderhandelaars van VVD, CDA en PVV zijn het definitief eens geworden over een regeerakkoord en een gedoogakkoord. Dat heeft hun woordvoerder donderdag laten weten.

VVD-leider Mark Rutte en CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen presenteren donderdagmiddag om 16.00 uur het regeerakkoord van deze partijen onder het motto 'Vrijheid en Verantwoordelijkheid'. PVV-leider Geert Wilders gaat in op het gedoogakkoord.

Dinsdag bereikten de drie partijen overeenstemming over de conceptakkoorden, die woensdag in eigen kring zijn besproken.

CDA-congres

VVD en PVV stemden woensdag vrij snel met de akkoorden in, maar het CDA zit nog niet op één lijn. In ieder geval twee CDA-Kamerleden hebben bezwaren tegen samenwerking met de PVV.

Een definitief oordeel velt de CDA-fractie dinsdag, nadat de CDA-leden zaterdag op een partijcongres hun mening hebben gegeven. CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen zei er nog steeds van overtuigd te zijn dat hij zijn partij achter het akkoord kan krijgen. "Ik geloof nog steeds in de goede afloop", zei Verhagen.

Uitkeringen en minimumloon

De uitkeringen worden niet ontkoppeld van de ontwikkeling van de lonen in het conceptregeer- en -gedoogakkoord. Daar staat tegenover dat het minimumloon, waaraan de hoogte van de bijstand is gekoppeld, wordt verlaagd op langere termijn.

Dat hebben ingewijden donderdag gezegd. In de verlaging van het minimumloon worden de komende kabinetsperiode de ''eerste stapjes'' gezet. Om dit te compenseren blijven de uitkeringen meestijgen met de lonen om te zorgen voor ''een evenwichtig koopkrachtbeeld''.

Verder wordt door het minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van PVV nagenoeg niet ingegrepen in de WW. Wel is al langer bekend dat VVD en CDA de verschillende regelingen aan de onderkant van de arbeidsmarkt, zoals bijstand, sociale werkplaatsen en de Wajong voor jonggehandicapten, willen samenvoegen. Daarover zijn ook afspraken met de PVV gemaakt.

Volg de laatste tweets over de kabinetsformatie op NUlive

Formatieoverleg