BERLIJN - Na bondskanselier Angela Merkel hebben zich meer Duitse politici kritisch uitgelaten over de vorming van een kabinet met gedoogsteun van de PVV in Nederland.

Ruprecht Polenz (CDU), de voorzitter van de commissie Buitenlandse Zaken van de Bondsdag, noemde Wilders een ''tegenstander van christendemocratisch beleid''.

Polenz: ''Met zijn vijandelijkheid jegens de islam en zijn populisme splijt hij de samenleving in plaats van haar samen te binden''.

De liberale Europapoliticus Michael Link (FDP) noemde het regeren met gedoogsteun van de PVV ''balanceren op de rand van de afgrond'', zo meldt weekblad Der Spiegel. Hij zegt echter te vertrouwen op het ''tolerante kompas'' van beoogd premier Mark Rutte.

Verzwakking

Volgens de sociaaldemocratische buitenlandexpert Rolf Mützenich (SPD) betekent de gedoogsteun een ''verzwakking van gemeenschappelijke Europese waarden''. Het gezaghebbende weekblad Der Spiegel becommentarieert de gedoogsteun zelf met de woorden: ''Zoiets leek kort geleden nog ondenkbaar in Nederland, decennialang een bolwerk van liberale levenshouding.''

Wilders spreekt zaterdag in Berlijn. Daartegen wordt gedemonstreerd met steun van onder meer de linkse partij Die Linke van ex-communisten en oud-sociaaldemocraten.

De Nederlandse publicist Geert Mak, wiens boeken ook in Duitsland bij een breder publiek bekend zijn, roept in een bijdrage in het cultuurtijdschrift Die Zeit het buitenland om hulp: ''Ik vind het verschrikkelijk en vernederend, maar ik moet het nu voor de eerste keer zeggen: Ik hoop de komende maanden op internationaal toezicht, op druk van buiten. Wij hebben dat nu nodig.''