DEN HAAG - Ab Klink had zich als CDA-onderhandelaar eerder moeten bedenken dat het niet goed zou zijn om met de PVV samen te werken in een gedoogconstructie. Dat gaf hij woensdag toe bij Pauw en Witteman.

Hij zei dat hem pas in de loop van de onderhandelingen de ogen open waren gegaan. Als hij eerder had gerealiseerd wat hij toen begreep, was hij er nooit aan begonnen, zei Klink.

Grootste bezwaar voor hem was dat, terwijl het CDA wilde proberen bruggen te bouwen in de samenleving, de PVV het gezamenlijke beleid zou gebruiken voor de eigen anti-islamagenda. ''Je kunt niet met een dubbele tong spreken als overheid, geen dubbele boodschap uitsturen.''

Klink zei verder dat er een procedure in gang was gezet om hem, Ad Koppejan en Kathleen Ferrier uit de fractie te zetten.

Bemiddelaar Piet Hein Donner vond dat de fractieleden een verklaring moesten opstellen waarin ze stelden zich te zullen neerleggen bij de uitkomst van een CDA-congres.

Gedoogsituatie

Hij stelde dat de gedoogsituatie ''buitengewoon comfortabel'' zou zijn voor de PVV, want dan heeft de PVV wel invloed maar geen verantwoordelijkheid.

Hij vergeleek de situatie van de PVV met rechtse, populistische partijen in Noorwegen en Denemarken. ''Op het moment dat ze gaan gedogen, groeien die partijen tegen de klippen op.''

Voor Klink was de grens begin september bereikt. ''Ik ga niet met een partij samenwerken die mensen in de hoek zet en schoffeert en ze tot gevaar betitelt.'' Zaterdag zal Klink spreken op het CDA-congres in Arnhem. ''Ik vind diep van binnen uit: dit moet het CDA gewoon echt niet willen.''

In een interview met de Telegraaf zegt Klink donderdag echter niet te verwachten dat het CDA-congres tegen de samenwerking met de PVV stemt: "Als ik heel eerlijk ben, ik denk het niet nee."

Verraden

Klink laat verder aan de krant weten er begrip voor te hebben dat PVV-leider Geert Wilders zich verraden voelde na de verbroken onderhandelingen. "Ik heb daar meer dan een week buikpijn van gehad", aldus Klink.

"Ik zat in een onderhandelingsproces en ik voelde dat ik gaandeweg alles negatief ging bekijken. Ik vond het buitengewoon moeilijk om daar aan tafel te zitten met iedereen die enthousiast aan iets werkte wat ik anders zag."