AMSTERDAM - Een meerderheid van de CDA-fractie kan instemmen met het gedoog- en regeerakkoord van VVD, PVV en CDA.

Dat maakte fractievoorzitter Maxime Verhagen in de nacht van woensdag op donderdag bekend na een beraad  van bijna 15 uur in het Hilton hotel in Den Haag.

In een verklaring liet Verhagen weten dat 'een overgrote meerderheid' van de fractie een positief oordeel heeft gegeven over het akkoord.

Hij wilde niet aangeven welke fractieleden zich niet in het eindresultaat kunnen vinden. "Er zijn een aantal fractieleden met bezwaren", liet hij weten.

Wel besloot de fractie unaniem het onderhandelingsresultaat voor te leggen aan het congres. Op basis van de uitspraak van het congres komt de fractie begin volgende week met een definitief oordeel.

"Dit oordeel zal voor ons zwaar wegen", zei hij. De fractievoorzitter liet weten met vertrouwen toe te kijken naar het congres.

Vanaf 9 uur donderdagochtend praten de drie onderhandelaars verder met informateur Opstelten om de laatste aanpassingen te doen aan het conceptakkoord.

Bleker

Volgens partijvoorzitter Bleker is de partij nog in 'goede conditie'. Volgens hem is er volop leven in de brouwerij.

Bleker erkende dat de principiele punten bij het CDA zwaarder wegen dan bij de VVD. "Daar ben ik wel een beetje jaloers op."

Hij liet weten met een 'voldoende goed gevoel' naar huis te gaan.

Congres

Zaterdag kan het congres zich uitspreken over het bereikte akkoord. Eerder op de dag spraken de fracties van VVD en PVV al unaniem hun steun uit over het onderhandelingsresultaat.

Gedurende de dag waren er regelmatig onderbrekingen tijdens het CDA-beraad en werd er druk getelefoneerd. Ook overlegden de twee dissidenten Koppejan en Ferrier een aantal keer apart, samen met Ank Bijleveld.

Later op de avond waren ook de CDA-ministers Eurlings, De Jager en Donner aanwezig.

Lees alles over de formatie op NU.nl/politiek

CDA-beraad