DEN HAAG - CDA-minister Camiel Eurlings heeft kritiek op CDA'ers die de teksten van het regeer- en gedoogakkoord nog niet kennen, maar nu al wel tegen samenwerking met de PVV zijn.

Hij heeft juist alle vertrouwen in fractievoorzitter Maxime Verhagen,. ''Ons land heeft een prachtige nieuwe regering nodig'', zei hij woensdag in het tv-programma Uitgesproken van WNL.

''Ik ken Maxime Verhagen al heel lang. Hij is heel sterk en was niet met een akkoord naar de fractie gegaan als het niet een heel hoog CDA-gehalte zou hebben'', zei hij .

Eurlings bekritiseert de CDA'ers die tegen samenwerking met de PVV zijn. ''Het is van tweeën één. Of je sluit een partij voor de verkiezingen uit. Dat hebben wij niet gedaan. Dan, vind ik, moet je ook op basis van de inhoud oordelen.''

Verbaasd

Hij is daarom ''een beetje verbaasd'' over die CDA'ers. ''Daar voel ik me niet zo bij thuis.'' Eurlings werd gezien als de kroonprins van het CDA, tot hij in maart aankondigde zich terug te trekken uit de landelijke politiek om een gezin te stichten met zijn Hongaarse vrouw.

In dezelfde uitzending van WNL toonde ook VVD-prominent Hans Wiegel zich enthousiast over samenwerking tussen VVD, PVV en CDA. ''Er waait een nieuwe wind'', zei Wiegel.