DEN HAAG - Het partijbestuur van het CDA is positief over de akkoorden die CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen heeft gesloten met Mark Rutte (VVD) en Geert Wilders (PVV).

Dat zei waarnemend partijvoorzitter Henk Bleker woensdagavond toen hij van een vergadering van het partijbestuur weer terugkeerde bij het beraad van de CDA-fractie.

Volgens Bleker heeft het partijbestuur de indruk dat er een ''heel behoorlijk akkoord'' ligt. De CDA-fractie is al bijna acht uur bijeen om een knoop door te hakken over de akkoorden. VVD en PVV stemden er al mee in.

De CDA-fractie zit in een marathonvergadering al twaalf uur bijeen om een besluit te nemen over deelname aan een minderheidskabinet van VVD en CDA, waaraan de PVV gedoogsteun wil verlenen.

De fracties van VVD en PVV stemden woensdag vrij snel in met het onderhandelingsresultaat dat de fractievoorzitters van VVD, PVV en CDA hadden bereikt. De CDA-fractie is al sinds 13 uur bijeen

Grote bezwaren

In de fractie van het CDA hebben in ieder geval Kathleen Ferrier en Ad Koppejan grote bezwaren tegen de constructie met de PVV.

Binnen de partij leeft de tegenstand breder, vooral onder een lange rij van oud-gedienden en ook bij de twee huidige demissionaire ministers Ab Klink en Ernst Hirsch Ballin.

De fractievergadering in het Hilton Hotel in Den Haag wordt af en toe geschorst voor overleg in kleinere groepjes.

Eurlings

Rond half twee in de nacht meldde ook demissionair minister van Verkeer Camiel Eurlings zich bij het overleg. Hij uitte op televisie nog scherpe kritiek op de dwarsliggers binnen het CDA.

Eurlings hekelde de CDA'ers die de teksten van het regeer- en gedoogakkoord nog niet kennen, maar nu al wel tegen samenwerking met de PVV zijn.

Verhagen

Hij heeft juist alle vertrouwen in fractievoorzitter Maxime Verhagen,. ''Ons land heeft een prachtige nieuwe regering nodig'', zei hij in het tv-programma Uitgesproken van WNL.
CDA-gehalte

''Ik ken Maxime Verhagen al heel lang. Hij is heel sterk en was niet met een akkoord naar de fractie gegaan als het niet een heel hoog CDA-gehalte zou hebben'', zei hij .

Eurlings bekritiseert de CDA'ers die tegen samenwerking met de PVV zijn. ''Het is van tweeën één. Of je sluit een partij voor de verkiezingen uit. Dat hebben wij niet gedaan. Dan, vind ik, moet je ook op basis van de inhoud oordelen.''

Eurlings werd tot dit voorjaar gezien als de kroonprins van het CDA, tot hij aankondigde de landelijke politiek te verlaten om zich aan een gezinsleven te kunnen wijden.

Bleker

Bleker liet eerder op de avond weten zich niet bezig te houden met een ministerspost in het beoogde kabinet. ''Het is mooi bedacht, maar het is niet aan de orde.''

Hij richt zich nu op het CDA-congres dat zaterdag staat gepland. Bleker zei dat hij ''niet met ambities rondloopt in Den Haag'' maar tegelijk weigerde hij uit te sluiten dat hij in is voor een eventuele kabinetspost.

CDA-beraad