DEN HAAG - Het minderheidskabinet van VVD en CDA krijgt waarschijnlijk weer een minister voor integratie en immigratie. Het moet een minister zonder portefeuille worden, die valt onder het nieuwe ministerie van Veiligheid.

Dat meldden bronnen rond de onderhandelingen. De nieuwe minister voor integratie wordt waarschijnlijk een VVD'er en de minister van Veiligheid in dat geval waarschijnlijk een CDA'er.

De VVD leverde tussen 2003 en 2006 met Rita Verdonk een minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie. Zij was een echte stemmentrekker voor de liberalen.

Maar 'IJzeren Rita' verdween na een machtsstrijd met de huidige VVD-leider Mark Rutte uit de VVD en uiteindelijk uit de Tweede Kamer.

Justitie

Het huidige, inmiddels demissionaire kabinet, bracht asielzaken onder bij Justitie. Integratie kwam voor rekening van de minister voor Wonen, Wijken en Integratie, die huist op het ministerie van VROM.

De minister voor integratie en immigratie is pas kortgeleden opgekomen in de onderhandelingen tussen VVD, PVV en CDA.

Ministers

Besloten is nu ook dat er twaalf ministers komen (inclusief beoogd premier Mark Rutte) en acht staatssecretarissen en dat de posten precies gelijk worden verdeeld over VVD en CDA. De PVV levert als gedoogpartij geen bewindslieden.

Eerder in de onderhandelingen werd er nog van uitgegaan dat Rutte als premier zou worden bijgestaan door vijf VVD-ministers en vijf van CDA-huize.

Economische Zaken en Landbouw

Economische Zaken en Landbouw worden één ministerie, vermoedelijk onder leiding van vicepremier Maxime Verhagen. Jan Kees de Jager is de grote favoriet voor een nieuwe aanstelling op Financiën.

Voor Volksgezondheid wordt de naam van Ruttes secondant Edith Schippers telkens genoemd. Zij zou ook naar Onderwijs kunnen. Piet Hein Donner zou kandidaat zijn voor het nieuwe ministerie van Veiligheid.

Van Baalen

Voor de VVD circuleren verder de namen van Hans van Baalen (Buitenlandse Zaken) en Atzo Nicolaï (Sociale Zaken).

Oud-staatssecretaris Melanie Schultz zou een kandidaat zijn voor het nieuwe ministerie van Ruimte (Verkeer en VROM).