DEN HAAG - CDA-minister en voormalig onderhandelaar Ab Klink heeft er niet veel vertrouwen in dat hij het CDA-congres kan overtuigen zich tegen samenwerking met de PVV te keren.

Klink zegt dat in een interview met De Telegraaf, dat donderdag verschijnt.

Op de vraag of hij optimistisch is dat hij het congres meekrijgt, antwoordt Klink: ''Als ik heel eerlijk ben, ik denk het niet.''

Congres

Zaterdag praten de CDA-leden op een partijcongres in Arnhem over het akkoord dat de onderhandelaars van VVD, PVV en CDA hebben gesloten.

Klink stapte onlangs op als Kamerlid na een crisis in de CDA-fractie. Klink was naast fractieleider Maxime Verhagen onderhandelaar namens het CDA tijdens de gesprekken met VVD en PVV, maar zag gaandeweg de onderhandelingen de samenwerking met de PVV niet meer zitten.

Dissidenten

Klink stelt in het interview dat de CDA-Kamerleden Kathleen Ferrier en Ad Koppejan wellicht als dissident in de fractie blijven zitten als zaterdag een derde van de achterban zich tegen het akkoord met VVD en PVV uitspreekt.

''Ik heb van hen begrepen dat ze nogal hechten, althans het belangrijk vinden, dat een vrij substantieel deel van de achterban dan ook ’nee’ zegt.”

Machtsstrijd

De CDA-bewindsman spreekt tegen dat er sprake was van een machtsstrijd met Verhagen. ''Ik heb totaal geen ambitie gehad om leider van het CDA te worden.''

In het tv-programma EenVandaag zei Klink woensdag dat het dreigement van de leiding van het CDA om hem uit de fractie te zetten op hem ''behoorlijk confronterend en verbazingwekkend'' op hem is overgekomen.

''Ik vond dat wel ver gaan.'' Hij verklaarde verder dat hij lid van het CDA wil blijven en dat hij nog geen idee heeft wat hij na zijn loopbaan als bewindsman gaat doen. Rancune heeft hij niet. Dat wat er is gebeurd, beschrijft hij als ''part of politics''. 

Volg dit nieuws op twitter via NUlive.