DEN HAAG - De FNV zal het nieuwe kabinet "volgen bij elke stap die het zet". Dat zei FNV-voorzitter Agnes Jongerius woensdag in Den Haag.

Daar demonstreerden ambtenaren en werknemers uit de zorg en andere publieke sectoren tegen aangekondigde bezuinigingen op het ambtenarenapparaat.

Als "Rutte en zijn maatjes" gaan morrelen aan het pensioenakkoord dat werkgevers en vakbeweging hebben gesloten, als zij ambtenaren op de nullijn zetten, "dan hebben ze een groot probleem met ons", hield Jongerius de circa 1200 betogers voor.

'Visieloze bezuinigingen'

Het demissionaire kabinet kondigde met Prinsjesdag al bezuinigingen aan op het ambtenarenapparaat en het aankomende kabinet zou verder willen bezuinigingen op de salarissen van rijksambtenaren, aldus de Abvakabo FNV, die de demonstratie had georganiseerd. Van "visieloze" bezuinigingen wil de bond niets weten.

Volgens Abvakabo-voorzitter Edith Snoey kan de publieke sector wel "slagvaardiger, efficiënter en goedkoper" worden ingericht. De bureaucratie kost een ambtenaar gemiddeld 23 procent van zijn tijd. "Wanneer we daar nou eens werk van maken", opperde Snoey.

Ook het halveren van de externen bij de overheid levert volgens haar een besparing op.

Demonstratie FNV