DEN HAAG - VVD-leider Mark Rutte vertrouwt er op dat het CDA zich gaat aansluiten bij het regeer- en gedoogakkoord dat hij met Geert Wilders (PVV) en Maxime Verhagen (CDA) heeft uitonderhandeld.

''Ik denk werkelijk dat een CDA'er zich zeer kan herkennen in wat hier staat'', zei Rutte vlak voor hij met zijn fractie in vergadering ging.

Rutte benadrukte dat hij met zijn kabinet regels wil gaan handhaven. Bij binnenkomst werd hij met applaus begroet door zijn medefractieleden. Toch ontkende hij dat het een ''walk-over'' zou worden. ''De VVD heeft altijd een kritische fractie.''

Watermerk

Rutte vertelde dat alle fractieleden de stukken hebben gekregen, maar ze na afloop van de vergadering weer moeten inleveren.

Bovendien staat er op de versie die binnen de VVD is uitgereikt een watermerk met de naam 'Rutte', zodat te zien is uit welke fractie is gelekt, mocht dat gebeuren.

Bij het CDA, dat in het Hilton Hotel vergadert, zei partijvoorzitter Henk Bleker dat hij vertrouwen heeft in het overleg in de fractie. ''Wij hebben geen dissidenten, maar 21 fractieleden. Zij gaan de stukken van a tot z lezen, erover discussiëren en dan een oordeel vellen.''

Inhoud

De onderhandelaars van VVD, PVV en CDA bereikten dinsdagavond een akkoord over de beoogde coalitie.  Over de inhoud van het gedoog- en regeerakkoord is nog niets bekend. Donderdag zal, zodra de fracties het onderhandelingsresultaat hebben beoordeeld, de inhoud van het akkoord openbaar worden.

Vermoedelijk volgt dan zaterdag het CDA-congres, waar de CDA-leden zich kunnen uitspreken over het akkoord. De afgelopen weken toonden zich een aantal prominente CDA'ers fel tegenstander van de samenwerking met de PVV.

Overleg fracties